Visul lui Mohammed bin Salman, prinţul încoronat al Arabiei Saudite devine realitate: Valoarea gigantului Saudi Aramco a sărit de 2 trilioane de dolari în a doua zi de tranzacţionare

Autor: Iulian Tenchiu 13.12.2019

Acţiunile uriaşei companii petroliere Saudi Aramco au crescut cu 10% în cea de a doua zi de tranzacţionare pe bursă, aducând valoarea gigantului petrolier la 2 trilioane de dolari. Prinţul încoronat al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, urmărea atingerea acestui obiectiv, pentru a putea diversifica economia statului său, scrie CNBC.

Acţiunile au ajuns să se tranzacţioneze cu 10,32 de dolari, dar la câteva minute de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, preţul acestora a scăzut până la 9,8 dolari per acţiune.

Succesul Aramco care se poate observa în capitalizarea de piaţă atinsă de companie, zdrobeşte alte mari companii ale lumii tranzacţionate la bursă, aşa cum sunt Microsoft sau Apple. Până la acest prag 2 trilioane de dolari, comunitatea financiară internaţională a continuat să ia în râs ţinta pe care voia să o atingă prinţul încoronat al Arabiei Saudite.

Mohammed bin Salman a urmărit acest obiectiv încă din 2016, dar de atunci şi  până în prezent bancherii şi investitori au susţinut că gigantul petrolier va atinge o capitalizare cuprinsă între 1,5 şi maxim 1,7 trilioane de dolari.

Acum că obiectivul a fost realizat, conducătorul Arabiei Saudite ar putea pune în mişcare strategia Vision 2030, care presupune diversificare economiei acestui stat, care se bazează în prezent pe rezervele de petrol pe care le deţine.