Lovitură de teatru: Un fost bancher dă în judecată cunoscuta bancă elveţiană Credit Suisse pentru că nu l-a apărat într-un caz de spionaj din România unde a fost condamnat la 10 ani de închisoare. El cere băncii daune de 82 mil. euro, afirmând că reputaţia i-a fost distrusă şi acum nu se poate angaja nici ca şofer la Uber

Autor: Eduard Ivanovici 13.12.2019

Vadim Beniatov, un bancher care a lucrat în anii 2000 pentru gigantul elveţian Credit Suisse, a dat în judecată banca la Tribunalul de la Londra, susţinând că nu l-au apărat într-un caz controversat de spionaj în România, unde a fost arestat şi ulterior condamnat la 10 ani de închisoare. 

El a fugit din România şi nu a făcut nicio zi de închisoare.

Acest caz face obiectul unui articol în Financial Times de miercuri, 11 decembrie.

Vadim Beniatov, care are şi cetăţenie americană, a fost şeful departamentului de pieţe emergente din Europa, când banca elveţiană încerca să obţină un contract pentru a intermedia vânzarea unui pachet de acţiuni la Petrom, pe care statul trebuia să îl ofere salariaţilor.

Credit Suisse a solicitat Tribunalului de la Londra să rununţe la proces deoarece nu prezintă „nicio perspectivă reală de succes”. Beniatov, care câştiga un salariu de 400.000 de euro plus bonusuri, şi-a menţinut în mod constant inocenţa, declarând ca investigaţia internă din cadrul Credit Suisse l-a dezminţit de orice nelegiuire.

În 2006, perioadă în care lucra în România, Beniatov a fost arestat de către Serviciul Român de Informaţii şi închis timp de 56 de zile fără să a fi judecat. Ulterior, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj în timpul regimului Ceauşescu, legea care avea să îl închidă fiind revocată odată România s-a alăturat Uniunii Europene. Beniatov a părăsit România şi nu şi-a dus la capăt nicio zi din pedeapsă.

Credit Suisse a declarat că presupusele pierderi ale domnului Beniatov nu a fost cauzate de o breşă în interiorul activităţilor de la muncă, ci de către condamnarea din România.