Ce arată datele: în agricultură sunt de patru ori mai multe PFA-uri decât societăţi comerciale

Autor: Florentina Niţu 16.12.2019

Una din provocările fermierilor este alegerea formei juridice de organizare a activităţii agricole, care este necesară în special pentru a atrage fonduri europene.

Totodată, din 2015, fermierii care pri­mesc sub­venţii de peste 5.000 de euro trebuie să aibă o for­mă de organizare, ast­fel numărul PFA-urilor, II-urile sau IF-urile agri­cole a crescut în ultimii ani.  În prezent, peste 93.500 din afacerile agri­cole din România sunt de tip PFA (persoană fizică autorizată), II (întreprindere in­dividuală), IF (întreprindere familială), de patru ori mai multe decât cele de tip SRL (societate cu răspundere limitată) sau SA (societate pe acţiuni), conform Confidas.ro, platformă care analizează riscul financiar al companiilor. Afacerile de tip SRL sau SA din agricultură sunt în număr de 23.800. Cele mai multe afaceri de tip PFA din sectorul agricol, peste 21.000, au codul CAEN 0113, adică au activităţi în cultivarea legumelor şi a pepenilor, a rădă­cinoaselor şi tuberculilor.

Aproape 17.000 de PFA-uri au codul CAEN 0149, cu ac­ti­vităţi de creş­tere a anima­le­lor, iar 14.300 de PFA-uri au CAEN-ul 0150 – activităţi în ferme mixte (cul­tură vegetală com­binată cu creşterea animalelor), conform Confidas.ro. „Am înfiinţat PFA pentru a accesa fonduri europene, pentru că avem o fermă mică şi era mai simplu să ne organizăm astfel.“

Acest articol este realizat cu ajutorul Confidas.ro, platformă ce analizează riscul financiar al companiilor