Bucureştiul se schimbă la faţă: Premierul Orban: În curând nu o să mai existe gropi depozitare a deşeurilor din Bucureşti

Autor: Laura Albu 16.12.2019

Premierul Ludovic Orba a declarat luni la Formul Capitalului Românesc că gropile de gunoi nu vor mai face faţă deşeurilor colectat din capitală, acest lucru fiind valabil şi pentru alte localităţi. Costurile unei platforme va depăşi costul transportului deşeurilor, a mai spus acesta.

“Dacă tu ai pasat unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) obligaţia de a face colectare selectivă, trebuie să şi stabileşti ce se întâmplă dacă nu se face colectare selectivă. Multe UAT-uri iau decizia de a face colectare selectivă, impun amenzi pentru cetăţenii care nu participă la colectare selectivă, iar alte autorităţi nu. Din punct de vedere al reglementării, Nu există nişte penalităţi pe deoparte pentru autorităţi locale şi pentru cetăţenii care nu participă la colectare selectivă sau stimulente care să-i determine să realizeze procesul de colectare”, a afirmat Orban.

Premierul a spus că deşeurile colectate depăşesc capacitatea platformelor iar investiţia într-o platforma va depăşi chelutilele de management al gunoiului.

"La cantitatea de gunoi care se ridică din Bucureşti, în curând nu o să mai existe gropi de gunoi, nici platforme unde să poată să fie depozitat gunoiul ăsta. Lucrul ăsta e valabil în multe localităţi. Se ajunge în nişte situaţii în care costul transportului gunoiului scos din oraşe este mai mare cumulat decât costul necesar ca să faci investiţia într-o platformă care să îndeplinească condiţiile legale”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a adugat că accesul la gropile de gunoi este "dificil".

“Aici în Bucureşti e interesant ce s-a întâmplat. Unii ridică gunoiul, îl duc la o groapă de gunoi, şi accesul la groapa de gunoi a cuiva care vrea să proceseze este relativ dificil. Mare parte şi din cauza modului în care se colectează”, a subliniat Orban.