BERD investeşte 26 milioane de euro în emisiunea de obligaţiuni de circa 125 milioane de euro (600 mil. lei) a BCR

Autor: Liviu Popescu 16.12.2019

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 26 de milioane de euro în emisiune de obligaţiuni a BCR, ceea ce înseamnă că cel mai mare investitor din România a subscris 21% din finanţarea de 125 mil. euro (600 mil. lei) pe care BCR a atras-o de la investitori.

“BERD va continua să susţină dezvoltarea pieţelor de capital din România şi încurajează alte bănci locale să folosească obligaţiunile de rang senior nepreferenţiale, precum şi alte tipuri de emisiuni pe termen lung. Aceste tipuri de instrumente ajută băncile să se alinieze la cerinţele regulatorii, să îşi diversifice structura de finanţare şi să îşi asigure fonduri pe termen lung pentru susţinerea creditării şi întăririi intermedierii financiare din ţară”, spune Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Băncile din UE.

Prin plasarea cu succes a obligaţiunilor de rang senior nepreferenţiale în valoare de 600 milioane de lei, aproximativ 125 milioane de euro, cea de a doua bancă din România face un pas important pentru a fi în conformitate cu noile reglementări ale UE.

Obligaţiunile cu maturitate de 7 ani vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti şi reprezintă prima emisiune în lei a BCR pe piaţa locală de capital din ultimii treisprezece ani.

Aceasta este, de asemenea, prima emisiune de instrumente de rang senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est, ca urmare a implementării Directivei UE pentru Redresarea şi Rezoluţia Bancară (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD), directivă destinată consolidării sistemelor bancare.

BERD este un investitor instituţional important în România, investind până în prezent peste 8,3 miliarde de euro, în principal în sectorul privat.