Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, avertizează: Profiturile scăzute ale băncilor pot pune în pericol stabilitatea zonei euro

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 16.12.2019

Ratele scăzute ale dobânzilor din zona euro vor restrânge marjele bancare, stabilitatea financiară a blocului european fiind supusă astfel riscului, chiar dacă perspectivele sale economice se vor stabiliza, a declarat, luni, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

„Rentabilitatea slabă şi marjele restrânse reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară, pentru că pot împiedica intermedierea dintre bănci şi capacitatea de generare a capitalului”, a declarat Guindos într-o conferinţă. „Mediul actual este caracterizat de o slăbire a perspectivei macroeconomice şi o creştere a incertitudinii, chiar dacă ultimele prognoze indică o stabilizare a activităţii economice”, a completat el, potrivit Reuters.

De Guindos a făcut, încă o dată, un apel pentru ţările din zona euro, ca acestea să ia în considerare posibilitatea amortizoarele de capital anticiclic, destinate contracarării unor eventuale riscuri.