Reacţia premierului Ludovic Orban, despre comisia specială electorală: A fost o şmecherie. Nu are nicio legătură cu realitatea regulamentară

Autori: Teodor Bobei , Mediafax 16.12.2019

Ludovic Orban a afirmat că prelungirea perioadei de activitate a comisiei speciale electorale a fost o „şmecherie” a PSD. Premierul a precizat că liberalii vor solicita introducerea proiectului de lege pentru alegerea primarilor în două tururi pe ordinea de zi a plenului.

„Asta a fost o şmecherie. Special au convocat Birourile reunite permanente la ora 9.00 dimineaţa astfel încât să apeleze la această găselniţă procedurală, care nu are nicio legătură cu realitatea regulamentară ,să inventeze un aviz din partea comisiei speciale căreia i s-a prelungit mandatul. Conform regulamentului Camerei Deputaţilor, proiectul de lege, al PNL de exemplu, are depăşită de mult periaoda de prezentare a raportului (...) Suntem în situaţia în care un proiect de lege poate fi introdus pe ordinea de zi, atunci când expiră termenul de raport.Ca atare, noi vom solicita în plen introducerea proiectului pe ordinea de zi”, a declarat Ludovic Orban, luni la Parlament, după BEX al PNL.

Birourilor permanente peunite ale Parlamentului au decis, luni, ca activitatea comisiei pentru elaborarea şi modificarea proiectelor legislative în materie electorală să fie prelungită cu 90 de zile. Comisia funcţionează din 19 iunie 2019.

Hotărârea Parlamentului din 19 iunie prevedea că activitatea comisiei electorale se desfăşoră pe o perioadă de şase luni, mandatul acesteia având să expire în decembrie 2019.