Topul dealerilor primari în 10 luni din 2019: ING rămâne cel mai mare jucător de pe piaţa titlurilor de stat. Podiumul este completat de BRD şi Citibank

Autor: Claudia Medrega 17.12.2019

♦ La sfârşitul primelor 10 luni din 2018, podiumul dealerilor primari era format din ING Bank, BRD-SocGen şi BCR, în această ordine, în timp ce Citibank era doar pe locul 6 ♦ Dealerii mari de pe piaţa titlurilor de stat se regăsesc şi în clasamentul celor mai mari bănci după active, dar şi în topul celor mai profitabile bănci.

ING Bank, care ocupă locul 6 în topul celor mai mari bănci de pe piaţa românească după active, s-a menţinut şi după 10 luni din 2019 pe prima poziţie în topul jucătorilor pe piaţa titlurilor de stat după ce în luna aprilie avansase din nou pe această poziţie.

În 2018, ING devenise lider în clasamentul dealerilor primari la jumătatea anului după ce în primele cinci luni de anul tre­cut ocupase locul 2, dar a pier­dut o poziţie pe finalul anului 2018 şi a staţionat pe locul 2 şi în primul trimestru din 2019.

Poziţia a doua pe podiu­mul dealerilor primari a fost ocupată la sfârşitul lunii octombrie de BRD-SocGen, a treia cea mai mare bancă după active. Câteva luni din prima parte a anului banca româ­nească cu capital francez a fost lider pe această piaţă.

Citibank s-a menţinut şi în octombrie pe locul 3, poziţie pe care a urcat după nouă luni din 2019. Banca avansase anterior pe locul 4 în top, în luna mai, când a depăşit UniCredit.

La sfârşitul primelor 10 luni din 2018, podiumul dealerilor primari era format din ING Bank, BRD-SocGen şi BCR, în această ordine, în timp ce Citibank era doar pe locul 6.

Locul 4 în topul dealerilor primari a revenit după primele 10 luni din acest an tot BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active. BCR a fost lider în clasamentul dealerilor primari timp de cinci luni din 2018, dar a încheiat S1/2018 pe locul 2, iar până la finele lui 2018 a coborât pe locul 3, unde a staţionat şi în primele patru luni din 2019.

Raiffeisen ocupa poziţia 5 în clasamentul dealerilor primari la sfârşitul lunii octombrie, banca românească cu capital austriac urcând în acest an faţă de sfârşitul anului trecut. În 2016, Raiffeisen era lider pe piaţa dealerilor primari, dar ulterior a coborât în clasament.

UniCredit, a patra bancă de pe piaţa locală după active, era după 10 luni din 2019 pe locul 6 în topul dealerilor primari.

Banca Transilvania, care a devenit anul trecut cea mai mare bancă după active, s-a menţinut şi în luna octombrie 2019 pe ultimul loc în clasamentul dealerilor primari.

Evaluarea activităţii dealerilor primari s-a realizat din perspectiva perfor­man­ţelor acestora pe piaţa primară şi secundară de titluri de stat, precum şi din punct de vedere calitativ, conform cerinţelor prevăzute în OMFP nr. 2245/2016 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa in­ternă şi Regulamentului BNR nr. 7/2016 privind piaţa primară a titlurilor de stat administrată de BNR“, potrivit Ministerului Finanţelor.

Dealerii mari pe piaţa titlu­rilor de stat figurează şi în cla­samentul celor mai mari bănci după active, dar şi în topul celor mai profitabile bănci.

Câştigurile băncilor au fost suplimentate în ultimii ani de veniturile din tranzacţionarea titlurilor de stat, pe lângă sumele câştigate din activitatea de bază, respectiv din creditare.

Prin intermediul dealerilor primari sunt depuse ofertele la licitaţiile de titluri de stat, atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor acestora - investitori locali sau străini.

Numărul dealerilor primari s-a redus anul trecut la şapte, în condiţiile în care Bancpost a fost preluată de Banca Transilvania.

Poziţia de lider pe piaţa dealerilor primari a fost ocupată la finalul anului 2018 de BRD, în 2017 de BCR, în 2016 de Raiffeisen Bank, iar în 2015 de Banca Transilvania.

Clasamentul dealerilor primari este realizat de Ministerul Finanţelor împreună cu BNR pe baza criteriilor de evaluare anuală a băncilor care au acest rol pe piaţa titlurilor de stat. BNR este agentul de plată, înregistrare şi transfer pentru titlurile de stat.

Băncile din România sunt în topul celor mai mari expuneri faţă de stat din Europa, cu o pondere de circa 20% din total active, de cinci ori mai mare decât înainte de izbucnirea crizei.