Ce spune Iohannis despre reducerea TVA la 16%: În acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA. De azi pe mâine să scădem TVA nu mi se pare un lucru bun

Autor: Teodor Bobei 17.12.2019

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că ”în acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA”, în contextul în care în Comisia de buget din Camera Deputaţilor a fost adoptat un raport care prevede scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 16%.

”PSD încearcă să se reprofileze, dar din păcate merg dintr-o extremă în cealaltă extremă, în loc să se oprească la mijloc. Sunt convins că în Parlament aceste chestiuni vor fi dezbătute şi discutate. Eu contez pe înţelepciunea politică a tuturor partidelor din Parlament. În final, pe cine să ajute să împovărezi un buget care deja are constrângeri semnificative?”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre schimbarea atitudinii parlamentarilor PSD, care au votat în favoarea unei iniţiative a PNL pentru reducerea TVA.

Totodată, el a fost întrebat dacă este de acord cu reducerea TVA.

”În acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA. În perspectivă, sigur, în anii care vor urma este posibil să discutăm aşa ceva dacă economia creşte şi lucrurile merg bine, dar de azi pe mâine să scădem TVA nu mi se pare un lucru bun”, a conchis şeful statului.

Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, un aviz favorabil asupra proiectului care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020. Liberalul Dan Vâlceanu s-a împotrivit, deşi iniţiativa aparţine unor colegi de la PNL.