Roboţii şi muncitorii străini ajută Polonia să lupte cu deficitul de forţă de muncă. Numărul de permise de muncă pentru muncitori din Asia a crescut de opt ori în S1/2019 faţă de 2015, până la 23.400

Autor: Catalina Apostoiu 18.12.2019

Producătorii din Polonia se bazează pe tehnologie în faţa îmbătrânirii populaţiei şi efectelor emigrării forţei de muncă locale. De asemenea, un număr în creştere de companii decid să angajeze muncitori de pe diferite continente, de exemplu Asia, în condiţiile scăderii accesului la muncitori ucraineni.

Lipsa de forţă de muncă este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în prezent Polonia, una dintre economiile cu cel mai rapid ritm de creştere din Europa, scrie Financial Times.

La nivelul întregii regiuni, creşterea rapidă, factorii demografici nefavorabili şi impactul unui val de emigranţi au împins rata şomajului la minime record, iar companiile duc o luptă feroce pentru muncitori.

Potrivit Eurostat, 49% din companiile din industria poloneză spun că deficitul de forţă de muncă va limita producţia în următorul trimestru. În Ungaria, procentul este de asemenea de 49%, iar în Cehia de 39%. În sectorul construcţiilor, presiunea pe marje este atât de intensă, încât liderii de business avertizează că grupurile mai fragile ar putea falimenta.

Pentru a diminua presiunea şi a creşte eficienţa, producătorul polonez de aparatură electrocasnică Amica a investit în roboţi pentru fabrica sa. În general însă, Polonia este în urmă la acest capitol. Un raport recent al Institutului Economic Polonez (PIE) a găsit că ţara are 42 de roboţi per 10.000 de muncitori, comparativ cu 338 în cazul Germaniei, 84 în cazul Ungariei şi 135 al Cehiei.

În timp ce unele companii mai avansate îşi cresc investiţiile în automatizare, multe se bazează în continuare pe migranţi în faţa deficitului de forţă de muncă. În 2018, Polonia a emis 635.000 de permise de rezidenţă pentru străini, mai mult decât orice altă ţară din UE. Vasta majoritate au fost ucraineni. Totuşi, liderii polonezi de business se tem că odată ce Germania îşiv a deschide piaţa, mulţi ucraineni s-ar putea îndrepta într-acolo.

Astfel, deşi în număr mult mai mic, companiile au început să caute muncitori de pe alte continente, ca Asia. Numărul de permise de muncă pentru muncitori din Asia a crescut de opt ori în primul semestru al acestui an faţă de 2015, până la 23.400, relevă un raport Work Service, citat de Warsaw Voice.

Totuşi, imigraţia este un subiect de dispută în regiune. De aceea analiştii se aşteaptă ca migraţia non-europeană să rămână limitată. Totuşi, aceştia văd şi alte căi prin care Polonia şi-ar putea creşte forţa de muncă.

Tinerii, cei cu vârste de peste 50 de ani şi persoanele cu handicap ar putea fi încurajate să participe la forţa de muncă. Deţinuţii sunt de asemenea o soluţie.

Pe termen lung, însă, scrie Financial Times, automatizarea oferă o soluţie mai profitabilă pentru problema deficitului de forţă de muncă din Polonia. În plus, aceasta va ajuta la reorientarea economiei dinspre dependenţa de forţă de muncă ieftină către activităţi cu valoare adăugată mai mare, un lucru la care politicienii şi cetăţenii ţării aspiră de multă vreme.