Sondaj BNR: 42% dintre IMM spun că nivelul cursului de schimb le afectează activitatea

Ziarul Financiar 18.12.2019

42 la sută dintre IMM şi 34 la sută dintre corporaţii au indicat că nivelul cursului de schimb le afectează deja activitatea, iar 31 la sută dintre IMM, respectiv 23 la sută dintre corporaţii au indicat că niciun nivel al deprecierii monedei naţionale nu le-ar afecta, arată un sondaj al BNR.

Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România este efectuat semestrial de BNR în lunile martie şi septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eşantion de aproximativ 11 000 de companii nefinanciare, dintre care circa 86 la sută sunt IMM, corporaţiile fiind incluse exhaustiv.

La momentul completării chestionarului, 41 la sută dintre companiile importatoare erau îngrijorate de nivelul actual al cursului de schimb. În contextul în care Uniunea Europeană (în special Germania, Italia şi Franţa) reprezintă principalul partener de comerţ exterior cu bunuri, o evoluţie nefavorabilă a cursului leu-euro poate afecta semnificativ performanţele companiilor expuse, inducând vulnerabilităţi în economie.

Conform sondajului, o depreciere a monedei naţionale până la 4,9 lei faţă de euro ar afecta activitatea a 20 la sută dintre exportatori şi 23 la sută dintre importatori.

Grupând firmele în funcţie de valoarea adăugată încorporată în produse, reiese că cele care oferă servicii bazate pe utilizarea într-o măsură mai redusă a cunoaşterii sunt afectate de evoluţia cursului de schimb într-o măsură mai mare, comparativ cu firmele intensive în cunoaştere sau cu grad înalt de tehnologizare (43 la sută dintre companiile less knowledge-intensive services sunt deja afectate, comparativ cu 34 la sută, knowledge-intensive services, şi 37 la sută, high-tech).

Pe de altă parte, un curs mai puternic al leului faţă de euro ar afecta 52 la sută dintre firmele exportatoare şi 48 la sută dintre firmele importatoare, conform răspunsurilor companiilor. Dintre exportatori, 29 la sută declară că sunt deja afectaţi de cursul de schimb, comparativ cu 22 la sută din importatori care susţin acest lucru.

Eventualitatea aprecierii monedei naţionale faţă de euro nu ar afecta, indiferent de nivelul atins, 41 la sută dintre companiile implicate în sondaj (în cazul corporaţiilor, procentul fiind mai mic, de 32 la sută). Ponderea companiilor care nu sunt afectate de o apreciere a leului a rămas relativ constantă în ultimii doi ani.

Sondajul arată că, în linie cu creşterea economică înregistrată în ultimii ani, majoritatea problemelor de natură a afecta activitatea firmelor din România şi-au redus intensitatea. Astfel, comparativ cu sondajul precedent, mai puţine companii nefinanciare au opinat că aceste probleme sunt de o amplitudine mare sau foarte mare. Excepţia este reprezentată de lipsa forţei de muncă bine pregătite, acest aspect fiind un dezechilibru structural al economiei româneşti care a fost indicat ca reprezentând o problemă presantă de un număr mai ridicat de respondenţi faţă de sondajul anterior.

Se menţine nivelul foarte ridicat al numărului de firme care apreciază că nivelul fiscalităţii, respectiv impredictibilitatea mediului fiscal reprezintă probleme presante mari şi foarte mari (60, respectiv 58 la sută din companii). Similar exerciţiilor precedente, accesul la finanţare este considerat a fi o problemă mare sau foarte mare de către un număr redus de firme.

Intenţiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menţinut neschimbate comparativ cu exerciţiul anterior. Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenţionează să îşi reducă gradul de îndatorare.

Companiile continuă să fie vulnerabile la o evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb şi la o eventuală creştere a ratei dobânzii. În contextul intermedierii financiare reduse care caracterizează economia, companiile care ar apela la credite bancare apreciază în mod majoritar că nivelul costului de finanţare ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul. În plus, o majorare cu până la 3 puncte procentuale a dobânzii în lei ar afecta semnificativ activitatea şi/sau capacitatea de rambursare a creditului pentru 54 la sută dintre companiile cu credite în lei, conform răspunsurilor.