Parlamentarii PNL şi-au sabotat propriul guvern: niciun deputat PNL nu a votat împotriva propunerii de majorare a alocaţiilor de stat pentru copii

Autor: Răzvan Botea 19.12.2019

Camera Deputaţilor a adoptat dublarea alocaţiilor, cu un impact bugetar de 6 mld. lei. Deficitul bugetar pe 2020 ar urca astfel la peste 4% din PIB.



Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat ieri actul normativ care prevede dublarea alo­caţiilor pentru copii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap. Impactul bugetar al acestei decizii este de 6 mld. lei, aproximativ 0,53% din PIB-ul estimat de Prognoză la 1.129 mld. lei.

Legea a trecut de Camera Deputaţilor cu 179 de voturi pentru şi 29 de abţineri. Potrivit votului electronic, niciun parlamentar PNL nu a fost prezent la acest vot, deşi la un vot anterior din aceeaşi zi figurau 62 de deputaţi PNL prezenţi.

„La alocaţii 6 miliarde de lei, la TVA 11 miliarde. Asta înseamnă doar din alocaţii deficitul să se ducă la 4,13, împreună cu scăderea TVA se duce spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul. Pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este privit de către pieţele internaţionale. Iar dacă se întâmplă ceva cu costul de fi­nan­ţare al României, este vina oame­nilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a declarat marţi ministrul finan­ţelor, Florin Cîţu, citat de Mediafax.

Ministrul a făcut referire în cadrul acestei declaraţii la proiectele de lege care prevăd dublarea alocaţiilor şi reducerea cotei standard TVA de la 19% la 16%, iar pentru alimente de la 9% la 5%. Legile au primit aviz favorabil marţi în Comisia de buget-finanţe, respectiv Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor. Marţi însă, deputaţii au votat pentru reîn­toar­cerea actului normativ care viza redu­cerea de TVA, un impact bugetar de 11 mld. lei, în Comisia de buget-finanţe.

Legea care prevede dublarea alocaţiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi a plecat către preşe­dintele României pentru promulgare. Proiectul modifică legea alocaţiilor în sensul majorării cuantumului alocaţiei de stat pentru copii. Astfel, copiii cu vârsta până la 2 ani, sau 3 ani în cazul celor cu handicap, urmează să primească 600 de lei alocaţie, în loc de 300 de lei, cât prevede actuala legislaţie. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani alocaţia va creşte la 300 de lei, iar pentru copiii cu handicap între 3 şi 18 ani alocaţia lunară va fi de 600 de lei.

Măsura ar urma să aibă un impact bugetar de 6 mld. lei şi ar duce deficitul bugetar la peste 4% din PIB şi în 2020. Bugetul anului 2020, construit pe o creştere economică de 4,1% şi un deficitu bugetar pe cash de 3,6%, este şi aşa tensionat şi bazat pe prognoze prea optimiste în ceea ce priveşte veniturile şi creşterea economică a României, sunt de părere economiştii.

Mai mult, în elaborarea proiectului de lege privind bugetul de stat pe anul 2020, guvernul nu a luat în considerare eliminarea supraaccizei la carburanţi şi nici dublarea alocaţiilor. Potrivit lui Cîţu, impactul bugetar total al celor două măsuri se ridică la 10 mld. lei, echivalentul la aproape 0,9% din PIB. Astfel, deficitul bugetar ar urca la 4,5% din PIB.