Bugetul este în aer după presiunile parlamentare de reducere a TVA şi de creştere a cheltuielilor sociale

Autor: Iulian Anghel 19.12.2019

Guvernul s-a lovit destul de rău cu capul de pragul de sus: Parlamentul i-a majorat miercuri cheltuielile bugetare, dublând alocaţiile pentru copii, şi nici angajarea răspunderii pe buget nu mai poate fi anticipată ca succes,  cum spera premierul Ludovic Orban.



Guvernul a adoptat miercuri proiectele bugetelor de stat şi pentru asigurări sociale pen­tru care a anunţat că-şi va an­gaja răspunderea în faţa Parla­mentului luni, ceea ce înseamnă că, dacă nu apare o moţiune de cenzură, acestea sunt apro­ba­te fără dezbatere. Dar opoziţia a anunţat că va contesta procedura la Curtea Constitu­ţio­na­lă, ceea ce ar risipi speranţa premierului ca bu­getul să fie operaţional începând cu 1 ianuarie 2020.

Ziua de ieri a fost una de coşmar pentru gu­vern. A reuşit, la limită, să evite votul ple­nului Parlamentului pe proiectul de reducere a TVA de la 19% la 16% (proiect pe care şi mediul de afaceri a anunţat că îl respinge, pentru că ar dezechilibra economia) – un efort bu­getar de 12 mld. lei. Dar nu a putut bloca du­blarea alocaţiilor pentru copii – efort bugetar de 6 mld. lei (0,5% din PIB) - în condiţiile în care împotriva proiectului nu a fost înregistrat niciun măcar vot împotrivă.

Guvernul plecase la drum cu intenţii mari, iar mândria ministrului finanţelor era că pro­iectul bugetului pe 2020 va fi piatra de temelie pentru începutul unei consolidări fiscale – reducerea deficitului fiscal de la 4,4% din PIB în acest an la 3,59% în 2020. Doar că socoteala gu­vernului nu s-a potrivit cu cea a Parlamen­tu­lu, care ieri a decis fără niciun vot împotrivă du­blarea alocaţilor pentru copii, decizie care for­ţează guvernul fie să majoreze ţinta de de­fi­cit bugetar, fie să refacă proiectul bugetului şi să taie de la alte capitole bugetare. În plus, plenul Parlamentului a retrimis ieri la comisii, la distanţă de doar un vot, proiectul  de redu­ce­re a TVA de la 19% la 16%, dar asta nu eli­mi­nă ipoteza care dă fiori guvernului, anume ca acest proiect să reapară în plen şi să fie votat pâ­nă la finalul anului.

În faţa acestei realităţi pe care ministrul finan­ţelor nu o bănuia acum două săptămâni, Florin Cîţu a transmis ieri mesaje mai mult decât optimiste.

El a susţinut că este hotărât să menţină deficitul la 3,6% din PIB, fără să crească taxele şi fără să amâne majorările de pensii şi salarii. Mai degrabă, spune el, va merge pe creşterea veni­turilor şi reducerea unor cheltuieli.

Dar, dacă colectarea de taxe ar fi fost un lucru la îndemnână, atunci s-ar fi făcut demult şi nu ar mai fi existat acum această discuţie care pri­veşte, până la urmă, împărţirea sărăciei buge­tare de 30% din PIB la venituri, la guri flămânde care nu ar putea fi săturate nici cu 50% din PIB.