(P) P3 MIZEAZĂ PE EXTINDERI, după ce au semnat noi contracte pentru aproape 30.000 mp de suprafaţă logistică

Autor: Publicitate 20.12.2019

P3 a semnat anul acesta în România contracte noi pentru o suprafaţă totală de 27.000 mp, iar printre  clienţi se numără Max Bau, Coca-Cola România HBC, Urgent Cargus şi Mobexpert. În ceea ce priveşte prelungirile, Altex, Elit şi Macromex au semnat contracte de prelungire pentru o suprafaţă totală de 29.000 mp. Compania este, de asemenea, în discuţii foarte avansate cu noi chiriaşi pentru alţi 20.000 de mp.

„Cererea provine din segmente diverse, logistica, retailul şi FMCG-ul fiind dominante pe Bucureşti, cu o componentă din ce în ce mai importantă de e-commerce. A doua jumătate a lui 2019 a fost mai dinamică decât prima parte a anului din punctul de vedere al cerinţelor de la noi chiriaşi şi ne aşteptăm ca aceeaşi tendinţă să se menţină şi în 2020. Cerinţele noi din ultima perioadă au fost generate în marea majoritate de extinderea activităţii unor clienţi, cât şi de intrări noi pe piaţă şi mai puţin de relocări, ceea ce denotă că cererea se bazează în continuare pe fundamente solide şi creşterile sunt sustenabile”, a subliniat Sînziana Pardhan, managing director al P3 în România.

În ceea ce priveşte investiţiile, anul acesta compania s-a concentrat pe consolidarea portofoliului de clienţi şi pe demararea construcţiei clădirii multifuncţionale, pentru a putea oferi un nou beneficiu clienţilor parcului P3 Bucharest A1. Astfel, parcul P3 va deveni cel mai complex parc logistic din Bucureşti cu terminal intermodal, staţie de înaltă tensiune, hostel şi cantină. „În 2020 dorim să accelerăm creşterea activităţii noastre în România prin noi investiţii atât în parcul existent, cât şi în afara acestuia. În plus, conducerea are deja o serie de discuţii care sperăm să se concretizeze în 2020”.

În ceea ce priveşte expansiunea, oficialii companiei au subliniat că în continuare analizează cu atenţie toate oportunităţile din piaţă, în ceea ce priveşte atât achiziţiile de clădiri existente, cât şi dezvoltarea de proiecte noi.

„Avem o perspectivă pe termen lung asupra pieţei şi ne alegem cu atenţie oportunităţile pe care le analizăm. Ne concentrăm pe locaţii strategice din punct de vedere logistic, în proximitatea marilor oraşe şi a nodurilor de infrastructură. Dorim să construim un portofoliu de produse premium din punctul de vedere al calităţii activelor, locaţiilor şi chiriaşilor, un portofoliu robust care să fie aliniat cu strategia noastră şi să navigheze cu succes prin intemperiile ciclurilor economice”, a subliniat Sînziana Pardhan.

Pe fondul creşterii consumului, importurile de bunuri au ajuns la 63,8 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2019, în creştere cu 5,1% faţă de perioada similară din 2018, arată datele INS. Deficitul comercial la comerţul extern cu bunuri a ajuns la valoarea de circa 12 miliarde de euro în primele 9 luni din an, în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2018 (adică cu mai mult de 2 mld. euro).

„Consumul este principalul motor al dezvoltării pieţei logistice şi de spaţii de depozitare. Activitatea în parcul nostru logistic a fost foarte intensă pe tot parcursul anului atât în cadrul depozitelor, cât şi al terminalului intermodal, care a înregistrat o creştere a volumelor, fiind utilizat la capacitate maximă în mai multe momente ale anului. De asemenea, comerţul online şi-a făcut din ce în ce mai simţită prezenţa în activitatea de depozitare, aducând elemente specifice în modul de utilizare a parcului logistic – un număr mai mare de angajaţi şi intensificarea activităţii de transport pe tot parcursul zilei”, a subliniat Sînziana Pardhan.

P3 Logistic Parks deţine în prezent pe piaţa locală 380.000 mp de spaţii construite în 14 depozite în P3 Bucharest A1. Terenul deţinut acolo de P3 mai permite construirea a încă 100.000 mp de spaţii logistice. „De asemenea, deţinem un teren de 16 hectare cu acces direct pe centura de nord-vest a capitalei, unde putem construi peste 80.000 mp de spaţii de depozitare”, a spus Sînziana Pardhan.

P3 investeşte de asemenea şi în construcţia unui proiect multifuncţional din P3 Bucharest A1 care va cuprinde două clădiri cu o suprafaţă totală de 2.100 metri pătraţi – mai exact un hostel de 1.700 mp cu o capacitate de 212 paturi şi o cantină de 400 mp cu 200 locuri la mese. Proiectul are ca termen de finalizare prima jumătate a anului 2020.

„Am iniţiat acest proiect pentru a veni în întâmpinarea problemei cu forţa de muncă cu care se confruntă clienţii noştri, unii dintre ei aducând personal chiar şi de la 100 km depărtare. Pentru  angajatori costurile vin din două direcţii, una este cheltuiala directă cu transportul angajaţilor, iar cea de-a doua este o cheltuială ascunsă, mult mai importantă, care este dată de timpul petrecut pe drum până la locul de muncă. Acest timp generează oboseală şi frustrare pentru angajat şi îi afectează productivitatea la locul de muncă”, a declarat directorul P3.

Proiectul are în vedere în fazele viitoare o extindere a capacităţii de cazare şi adăugarea de noi servicii pentru chiriaşi în funcţie de solicitările acestora, incluzând centru medical, servicii de curierat, ATM şi curăţătorie.

Cu o rată a şomajului de 1,3%, disponibilitatea forţei de muncă în Bucureşti şi în zonele limitrofe devine o limitare din ce în ce mai acută, resimţită din plin şi de chiriaşii depozitelor.

Fiecare cameră din hostel va avea o capacitate maxima de 3 paturi şi va fi complet mobilată şi utilată: frigider, TV, aer condiţionat şi WI-FI.

„Ne dorim ca această clădire cu unităţi de cazare să fie un beneficiu important pentru clienţii actuali şi viitori ai parcului P3 Bucharest A1. Angajatorii de la noi din parc vor putea utiliza unităţile pentru a-şi caza angajaţii permanenţi, pentru a suplimenta necesarul de personal în perioadele foarte aglomerate, precum şi pentru alte nevoi de cazare pe termen scurt (echipe de intervenţie, detaşări din alte locaţii). Până acum am avut reacţii pozitive de la chiriaşii noştri şi ne aşteptăm să avem un grad de ocupare al hostelului foarte ridicat”, a subliniat Sînziana Pardhan.