Antreprenorii români prind gustul achiziţiilor. Dan Ostahie cumpără firma de birotică şi papetărie RTC Proffice într-o tranzacţie de sub 10 mil. euro

Autori: Cristina Roşca , Cristina Bellu 20.12.2019

RTC Proffice redevine astfel afacere antreprenorială, ea fiind fondată de omul de afaceri Octavian Radu şi vândută apoi fondului Oresa Ventures, care a cedat acum controlul.



Omul de afaceri Dan Ostahie, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali prin prisma businessurilor pe care le-a creat, a cumpărat compania de papetărie şi birotică RTC Proffice într-o tranzacţie de sub 10 milioane de euro, conform surselor ZF. Au fost preluate însă şi datorii de 3 mil. euro, potrivit datelor ZF.

Vânzătorul este fondul suedez de investiţii Oresa Ventures care în 2011 a cumpărat compania de la omul de afaceri Octavian Radu. La momentul acela fondul a plătit, conform surselor ZF, peste 10 mil. euro.

Achiziţia a fost făcută acum prin intermediul firmei Complet Electro Serv controlată de Ostahie şi care are ca obiect de activitate producţia şi dis­tri­buţia de echipamente IT&C.

RTC Proffice Experience a ra­por­tat afa­ceri de 130 mil. lei în 2018, plus 3%. Pro­fitul net a fost de jumătate de mi­lion de lei, în creştere faţă de anul 2017, dar departe de maximul din 2016 când era la un pas de 2 mil. lei. În primii ani du­pă preluarea de către Oresa, mai exact până în 2014 afacerea a fost pe pierderi.

Fondul de investiţii Oresa Ven­tures mai deţine pe piaţa locală afaceri precum La Fântâna (apă îmbuteliată), RBC (IT) şi Kiwi Finance (financiar).

Ostahie este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali, controlând retailerul electroIT, Altex care operează peste 120 de magazine sub două branduri - Altex şi Media Galaxy -, şi a avut anul trecut afaceri de 3,55 mld. lei.