Studenţii de la ASE ar putea învăţa o nouă disciplină: analiza nodală. Companiile-noduri sunt companii care, la nivelul fiecărei activităţi economice, acoperă 80% din cifra de afaceri a activităţii respective

Autor: Adelina Mihai 24.12.2019

Analiza evoluţiei economiei şi a sectoarelor prin studiul firmelor dominante dintr-un anumit sector de activitate, aşa-numitele companii-noduri, ar putea fi introdusă în programa şcolară a Academiei de Studii Economice, a afirmat Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Ideea a pornit de la rezultatele cercetării profesorului Cezar Mereuţă, care, în două decenii de analiză, a examinat 1.000 de pieţe şi a explicat conceptul de companii-noduri (companii care, la nivelul fiecărei activităţi economice, acoperă 80% din cifra de afaceri a activităţii respective).

„Rezultatele cercetării efectuate de prof. dr. Cezar Mereuţă pot pune bazele unui domeniu nou de cercetare interdisciplinară în ştiinţele economice, cel al analizei nodale care să abordeze planurile macro şi microeconomice. Toţi cei care au citit această lucrare au opinat ca aceasta să fie tradusă de urgenţă în limba engleză, astfel încât să se beneficieze şi de opiniile marilor şcoli de gândire economică din alte ţări, iar noul domeniu să se poziţioneze proactiv în tabloul internaţional al cercetării economice avansate“, a spus  prof. dr. Dumitru Miron, preşedintele Fundaţiei Româno-Americane.