2020: o abundenţă de riscuri pentru pieţele financiare

Autor: Catalina Apostoiu 23.12.2019

Analiştii Morgan Stanley se aşteaptă ca rata de creştere să avanseze la începutul anului 2020, dar estimează că redresarea va fi una modestă.

În timp ce mulţi îşi fac liste cu hotărâri pentru noul an sau cu cadouri pe care vor să le primească de la Moş Crăciun, alţii numără riscurile care ar putea afecta pieţele în 2020.

Morgan Stanley Wealth Management a publicat o listă cu cele mai mari 10 riscuri geopolitice pentru pieţe în noul an care „ne ţine treji“, scrie Bloomberg.

Unele dintre scenarii sunt extrem de familiare pentru investitori într-un an plin de nesiguranţă, dar al cărui final este marcat de o situaţie destul de solidă pentru majoritatea categoriilor de active.

Cele mai importante riscuri privesc furtuna de lidership din lumea democrată, apariţia unor blocuri comerciale rivale, situaţia politică şi economică a Chinei, volatilitatea alegerilor americane. Altele au legătură cu stimulentele europene, populismul, inegalitatea, poziţionarea pentru japonificare, riscurile cibernetice, situaţia din Iran şi riscurile legate de editarea genetică.

„Nu există niciodată un deficit de evenimente care ar putea afecta pieţele financiare“, scriu strategii Morgan Stanley.

În 2017, numai patru din cele 10 riscuri de pe lista băncii americane au ajuns să afecteze pieţele, în timp ce lista pe 2018 a inclus trei care au fost „importante“ pentru pieţe.

Optimismul privitor la încheierea primei faze a unui acord comercial între SUA şi China împinge pieţele de acţiuni către maxime record în ultimele zile ale anului, dar băncile de pe Wall Street consideră comerţul drept unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţe în 2020, potrivit CNN.

Riscurile de recesiune au scăzut în a doua jumătate a acestui an, însă cea mai lungă expansiune din istoria SUA va trebui să ajungă la un final la un moment dat. După o rată de creştere de 3,1% în T1, economia americană a încetinit la 2% şi 2,1% în trimestrele următoare, iar ritmul de creştere este aşteptat să încetinească în continuare în 2020.

Analiştii Morgan Stanley se aşteaptă ca rata de creştere să avanseze la începutul anului 2020, dar estimează că redresarea va fi una modestă.

Alegerile prezidenţiale reprezintă un risc pe care investitorii îl vor monitoriza îndeaproape. Multe depind de candidatul democrat care va rivaliza cu preşedintele Trump. Un democrat mai moderat ar putea reduce nesiguranţa politică, potrivit analiştilor BofA.

Creşterea puternică a datoriilor şi obligaţiunile cu randamente negative reprezintă alte riscuri menţionate de investitori.