Gabriela Firea, după discuţiile cu premierul legate de banii ceruţi de PMB: Îmi pare rău că Orban confundă bugetul naţional cu propriile buzunare

Autor: Ana Petrescu 23.12.2019

Primarul general Gabriela Firea a declarat că premierul Ludovic Orban confundă bugetul de stat cu „propriile buzunare”. Ea a precizat că banii ceruţi de Primăria Capitalei erau pentru achitarea facturilor necesare bucureştenilor.

„Chestiunea cu bogăţia este relativă. Depinde la ce te referi şi cu ce te compari a fi bogat sau sărac în opinia domnului Orban dovedeşte încă o dată faptul că nu stăpâneşte problemele economice, problemele bugetare, deşi a mai lucrat în Guvern ca ministru al Transporturilor. A lucrat şi în primărie ca viceprimar. Îmi pare foarte rău că domnia sa confundă bugetul naţional cu propriile buzunare şi eventual cu bugetul să personal. Primăria Capitalei nu a făcut altceva decât să solicite ce este de drept a primi pentru a achita toate facturile necesare bucureştenilor. Eu nu am cerut bani pentru mine personal, astfel încât dl Orban să personalizeze declaraţiile şi să se refere la mine ca la o persoană particulară”, a afirmat Gabriela Firea înaintea şedinţei CEx a PSD, luni la Parlament.

Edilul a reamintit că anul trecut, în luna decembrie au fost tăiate 500 de milioane lei, iar în fiecare lună de atunci banii alocaţi Primăriei Generale au fost mai puţini.

„Eu avut cu domnia sa convorbiri scrise e adevărat. Deci nu prea pot fi numite convorbiri, dialoguri scrise, pentru că nu a acceptat nici să ne întâlnim la Guvern, nu a acceptat nici să ne întâlnim într-un platou de televiziune. Să îi explic faptul că Primăria Capitalei a fost nedreptăţită, că i s-au tăiat bani din ceea ce i se cuvenea anul acesta. Anul trecut, în decembrie s-au tăiat 500 de milioane de lei şi pe parcursul anului în fiecare lună s-au primit mai puţini bani decât erau alocaţi chiar şi după acea tăiere foarte mare care ne-a afectat”, a explicat Firea.

Ea a mai spus că şeful Executivului are sentimente negative la adresa bucureştenilor care contribuie cu 25% din Produsul Intern Brut.

„Bucureştenii contribuie cu 25% la PIB, iar Primăria Capitalei primeşte 0,6%, mai puţin decât 1%. Am văzut că se ascunde domnul premier în spatele comunelor, exact cum făcea domnul Dragnea. De aia şi spun că pentru bucureşteni domnul Orban egal cu domnul Dragnea. Îmi pare rău că gândeşte cu sentimente negative, aş spune chiar duşmănoase la adresa bucureştenilor. Suntem într-un oraş în care oficial ştim că sunt 2 milioane de persoane, dar în realitate, după toate statisticile, inclusiv cele internaţionale, suntem 4 milioane de cetăţeni. E nevoie imensă de modernizare a infrastructurii din spitale, rutieră, transportul public în comun şi termia mănâncă practic jumătate din bugetul Primăriei Capitalei. Regret aceste declaraţii ale domnului Orban, pentru că arată că nu stăpâneşte domeniul, nu cunoaşte şi nici nu vreau să se informeze şi pur şi simplu face declaraţii politice într-o chestiune care trebuie să fie strict tehnică. Eu încă mai aştept să ne întâlnim, că aşa ar fi normal”, a conchis Gabriela Firea.

Premierul Ludovic Orban a spus duminică seara, la România TV, că Bucureştiul e cel mai bogat oraş al României.

„A cere bani de la bugetul de stat mi se pare o lipsă de bun simţ. Bugetul de stat este alimentat cu taxe şi impozite plătite şi în Moldova, unde oamenii au de viaţă mult mai scăzut, şi din Oltenia, şi din Braşov. Toate lumea plăteşte la bugetul de stat”, a precizat Orban.

Primăria Capitalei a cerut să îi fie alocate din fondul de rezervă 677 de milioane lei.