Deputatul PSD Daniel Suciu: Bombă adevărată din ceea ce ni se pregăteşte pentru anul 2020: Modificările Guvernului la OUG 114 înseamnă că leagă din nou ratele românilor de ROBOR

Autor: Alexandru Costea 23.12.2019

Deputatul PSD Daniel Suciu a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă la Parlament, că printre modificările vizate de Guvern pentru OUG 114 este şi recalcularea ratelor românilor conform ROBOR, indice care este în creştere.

"Bombă adevărată din ceea ce ni se pregăteşte pentru anul 2020, nu este numai în bugetul de stat pentru anul 2020, bombele pe care într-adevăr au încercat să le ascundă, se află în asumarea pe modificările la ordonanţă 114. Şi vreau să ştie absolut toţi românii ce înseamnă modificările operate la ordonanţă 114. Înseamnă că leagă din nou ratele românilor de ROBOR. ROBOR-ul, odată cu declaraţiile mirifice ale ministrului Citu, evident că a început să crească din nou. Asta înseamnă că în 2020 ratele românilor vor creşte din nou", a declarat Daniel Suciu în conferinţa de presă privind bugetul de stat pe 2020 elaborat de Guvern.

Suciu mai reclamă că în proiectul de buget Guvernul nu a alocat sumele pentru mărirea salariilor profesorilor de la 1 septembrie.

"Ludovic Orban ne spunea, premierul României, că vor respectă absolut toate legile aflate în vigoare. În vigoare se află şi prevederea care spune că de la 1 septembrie 2020 veniturile cadrelor didactice vor fi majorate, în proiectul de buget nu sunt prevăzute sumele pentru mărirea salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie. Este evident că acea răbufnire a premierului la adresa cadrelor didactice este de fapt ceea ce gândeşte domnia sa, să se mulţumească cu cât au, PSD şi guvernul PSD le-a mărit destul, iar ei acum fac ceea ce ştiu mai bine, adică să taie şi să-şi ia adio, că să înţeleagă că trebui să strângă cureaua", a precizat Suciu.

Deputatul PSD a adăugat că proiectul bugetului nu are avizul Comitetului Fiscal.

"Să ştiţi că bugetul pe 2020 nu are avizul Comitetului Fiscal, pentru că nu li s-a pus la dispoziţie toate datele. De aceea n-au venit, pentru că vor să ascundă dezastrul pe care ni-l pregătesc", a afirmat Daniel Suciu.

PSD a depus, luni, amendamente la proiectul de modificare a OUG 114. Printre propunerile partidului se numără majorarea din 2020, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 10%, ajungând astfel la 775 de lei. Totodată, PSD solicită majorarea indemnizaţiei de merit cu 7,2%, ajungând la 6.690 lei.

Guvernul va analiza, în şedinţa de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.