Chinezii avertizează Uniunea Europeană: Dacă UE nu va îmbrăţişa companiile chineze, rezultatele vor fi dezastruoase. ”Capitalul este foarte sensibil, şi chiar fricos. În cazul în care atitudinea se schimbă, investitorii ar putea fi speriaţi şi vor fugi”

Autor: Iulian Tenchiu 27.12.2019

Zhang Ming, ambasadorul Beijingului în Uniunea Europeană, a avertizat Comunitatea că iniţiativele care presupun limitarea accesului companiilor chinezeşti în Europa, ar putea dăuna propriilor interese ale Blocului şi ar descuraja investiţiile, scrie Financial Times.

Ambasadorul a mai susţinut că politcile UE de limitare a accesului corporaţiilor chinezeşti pe această piaţă, de controlare al oportunităţilor comerciale şi a utilizării tehnologiei 5G ar putea determina o reacţie negativă din partea antreprenorilor chinezi.

Oficialul chinez, care a fost în trecut Ministrul de Externe al Chinei, este de părere că ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să promoveze mai mult cooperarea internaţională şi liberalizarea pieţelor.

„Dacă nu îşi vor schimba atitudinea, se vor confrunta cu o situaţie dezastruoasă. Ceea ce sper este ca Uniunea Europeană va păstra principiile multilateralismului şi al liberului schimb, precum şi principiile ce presupun deschiderea, corectitudinea, justiţia şi nediscriminarea”, a declarat Zhang Ming, ambasadorul Beijingului în Uniunea Europeană.

Observaţiile oficialului scot în evidenţă tensiunile din ce în ce mai intense dintre China, care sunt văzute de critici, drept un efort al Blocului Comunitar la ambiţiile strategice ale Beijingului, la politicile comerciale naţionaliste şi la comportamentul intreprinderilor occidentale.

Companiile şi guvernele Uniunii Europene au criticat pentru foarte mult timp atitudinea Chinei, care restricţionează serios accesul altor ţări la propria piaţă şi favorizează puternic propriile companii.