Predicţii pentru 2020: Schimbarea fronturilor politice şi economice, crize ale apei, lupta contra schimbrilor climatice şi zăpăceală digitală

Autor: Bogdan Cojocaru 01.01.2020

 Schimbarea alianţelor politice şi economice va fi un fenomen activ în 2020, alimentat inclusiv de tensiunile geopolitice din Asia de Nord-Est şi de polarizarea tot mai pronunţată a generaţiilor, prezic analiştii de la A.T. Kearney, o firmă de consultanţă strategică americană cu o experienţă de aproape 100 de ani.

De asemenea, apreciază analiştii, crizele climatice vor încuraja colaborarea între sectorul public  şi cel privat în privinţa unor soluţii inovatoare pentru crize de apă, răspunsului la dezastre naturale şi politicii urbane. Ostilitatea faţă de marile companii de tehnologie va persista, în condiţiile în care  guverne din diferite părţi ale lumii vor introduce noi reglementări privind confidenţialitatea datelor. Apoi, cursa pentru construirea reţelelor 5G şi ambiţiile în creştere de explorare a spaţiului vor declanşa competiţii între companii şi între naţiuni.

 

Predicţia numărul 1: Războaiele dintre generaţii se vor intensifica

Generaţiile mai noi şi mai vechi vor continua să intre în conflict în condiţiile în care generaţia Z şi milenialii atacă poziţiile de autoritate ale baby-boomerilor. Demonstraţiile în masă pentru climă conduse de activişti din generaţia Z ca Greta Thunberg vor continua, împreună cu proteste majore contra a ceea ce este perceput ca eşec guvernamental cum este cel din Liban sau cel din Chile. Deşi parlamente din unele ţări, inclusiv SUA şi Africa de Sud, vor vehicula proiecte de legi pentru calmarea îngrijorărilor tinerilor, concretizarea în legislaţie a acestor idei va fi minimă în 2020.

 

Predicţia numărul 2: Un val de crize de apă va stimula inovaţia

 

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, crizele provocate de apă, sau de lipsa ei, precum inundaţii, secetă şi înrăutăţirea calităţii apei potabile vor deveni mai frecvente şi mai grave. Crizele de apă vor continua să se înmulţească în 2020, determinând guvernele să declanşeze campanii precum iniţiativa Ziua Apei Zero din Cape Town prin care se cere cetăţenilor să facă economie la apă şi companiilor să-şi ajusteze consumul de apă pentru a limita apele uzate. În aceste condiţii, se va dezvolta un sector de start-up-uri sănătos care va produce inovaţii precum robinete cu eficienţă ridicată şi dispozitive de dimensiuni reduse pentru măsurarea calităţii apei.

 

Predicţia numărul 3: Evoluţia oraşelor va accelera astfel încât să răspundă provocărilor legate de infrastructură şi climă

Inegalitatea şi schimbările climatice creează multe provocări în oraşele de astăzi, inclusiv penurii de locuinţe cu preţuri permisive, nesiguranţa alimentară, sisteme de transport slabe şi poluare. În 2020, multe oraşe îşi vor accelera eforturile de a gestiona şi rezolva provocările legate de infrastructură, inclusiv prin investiţii în locuinţe sociale, ferme verticale şi soluţii de transport inovatoare. Mai multe oraşe vor mări grupul celor care azi fac eforturi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin implementarea  unor iniţiative precum scheme de închiriat biciclete, restricţii la comercializarea plasticului de unică folosinţă şi introducerea în circulaţie de autobuze electrice.

 

Predicţia numărul 4: Se va dezvolta o economie a dezastrelor pe măsură ce catastrofele vor fi mai frecvente şi mai severe

Au început deja să iasă la suprafaţă start-up-uri care oferă soluţii de ajutare a victimelor dezastrelor naturale, dar această piaţă în creştere se va extinde şi mai mult în 2020 deoarece dezastrele vor continua. Serviciile şi tehnologiile pentru atenurea impactului dezastrelor naturale îşi vor continua ascensiunea, iar guvernele şi organizaţiile internaţionale vor începe să se bazeze pe sectorul privat pentru sprijinirea celor afectaţi. Noua industrie va beneficia de investiţii mai multe şi va produce venituri mai mari.

 

Predicţia numărul 5: Piaţa consumatorilor halal va depăşi 2,5 miliarde de dolari la nivel global
 

Musulmanii reprezintă 25% din populaţia lumii şîşi majorează consumul de produse halal îşase sectoare principale: alimente, călătorii, modă, media şi recreere, produse farmaceutice şi produse cosmetice. În 2020, piaţa globală a consumatorilor halal va depăşi 2,5 miliarde de dolari, întrucât Indonezia devine un centru global halal şi mai multe companii multinaţionale investesc în produse halal, în special în alimente. Pe măsură ce brandurile de modă şi companiile de înfrumuseţare continuă să aloce mai multe resurse pentru promovarea diversităţii, oferta de îmbrăcăminte halal şi produse cosmetice va creşte. Iar recenta campanie de finanţare de 2 milioane de dolari a companiei HalalBooking reprezintă un exemplu timpuriu pentru ceea ce urmează să vină în sectorul turismului halal.

 

Predicţia numărul 6: Statele Unite vor întâmpina provocări în cursa 5G

Ţările se întrec pentru a fi primele în implementarea reţelelor wireless 5G, iar cea mai mare parte a atenţiei este îndreptată spre Statele Unite şi China. Acoperirea 5G va creşte în marile oraşe americane în 2020, dar va avea probleme din cauza lipsei unui producător intern de echipamente 5G şi a rezistenţei locale sub formă îngrijorărilor pentru sănătate (nefondate). China va fi marele câştigător în această cursă în 2020 deoarece va lansa 5G la cea mare scară şi va avea cel mai mare număr de abonaţi 5G.

 

Predicţia numărul 7: Normele de confidenţialitate privind datele vor prolifera

Confidenţialitatea datelor rămâne o preocupare majoră la nivel mondial, întrucât companiile de tehnologie se confruntă cu un control tot mai mare din partea politicienilor şi utilizatorilor. Ţări din întreaga lume vor introduce legi în materie de confidenţialitate a datelor în 2020, cu Regulamentul general de protecţie a datelor (GDPR) al UE servind drept standard pentru aceste reguli. Însă Statele Unite nu se vor încadra în această tendinţă în 2020. Companiile se vor confrunta cu presiuni mai mari la nivel mondial pentru a asigura respectarea reglementărilor europene privind datele, deoarece GDPR va deveni norma globală.

 

Predicţia numărul 8: Asia de Nord-Est va deveni un punct geopolitic şi mai fierbinte

Tensiunile geopolitice din Asia de Nord-Est cresc, incluzând un război comercial între Japonia şi Coreea de Sud, arme hipersonice anunţate de China şi Rusia, o nouă rachetă ce poate fi lansată de submarine prezentată de Coreea de Nord şi noi proteste în Hong Kong. Astfel, 2020 va fi marcat de creşterea riscului de conflict. Tensiunile comerciale dintre Japonia şi Coreea de Sud vor persista în 2020, împiedicând producţia de semiconductori şi crescând preţurile pentru cipurile de memorie. Povara costurilor suplimentare va fi transmisă consumatorilor de smartphone-uri.

 

Predicţia numărul 9: Aprecierea dolarului american va continua

În pofida reducerilor ratelor de dobândă de către Rezerva Federală americană în 2019, dolarul american a rămas puternic, indicele general al dolarului ponderat la comerţ atingând un nivel maxim de 131,57 puncte în septembrie. Dolarul american va continua să rămână puternic în 2020, putând chiar să se aprecieze în raport cu monedele majore. Chiar dacă ratele de dobândă din SUA sunt reduse şi mai mult, efectul va fi contrabalansat de băncile centrale din Asia şi Europa care practică o politică monetară şi mai laxă. Aprecierea dolarului american va îmbunătăţi competitivitatea exporturilor Chinei şi ale altor pieţe emergente, provocând o retorică accentuată despre războaie valutare.

 

Predicţia numărul 10: Interesele comerciale şi naţionale se vor ciocni într-un spaţiu extraatmosferic tot mai aglomerat

Tot mai multe entităţi - atât publice, câşi private - s-au aventurat în spaţiu în 2019, creând probleme de concurenţă şi reglementare care vor persista în 2020. Spaţiul va deveni şi mai aglomerat pe măsură ce va creşte numărul ţărilor care vor pregăti misiuni în timp ce companii private ca SpaceX vor merge mai departe cu propriile proiecte. Aceste activităţi vor încuraja guvernele să pună în discuţie traficul spaţial şi gestionarea deşeurilor spaţiale în cadrul unor reuniuni multilaterale, însă concurenţa geopolitică va face ca aceste eforturi să rămână fără rezultat în 2020.