Topul brokerilor de asigurări în T3/2019. Safety rămâne în fruntea clasamentului

Autor: Mircea Nica 31.12.2019

Safety Broker, cel mai mare broker de asigurări din piaţa locală, a încheiat primele nouă luni (T3) din anul 2019 cu prime intermediate de circa 391 milioane de lei, astfel ajungând în fruntea clasamentului celor mai mari brokeri din T3/2019, potrivit datelor celui mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei asigurărilor la sfârşitul primelor nouă luni din 2019.

Clasamentul brokerilor realizat pe baza primelor intermediate în primele nouă luni din anul 2019 îi are poziţionaţi pe podium pe brokerul cu capital local Safety Broker, urmat de brokerul american Marsh, în timp ce locul trei în top îi revine Destine Broker, potrivit datelor ASF.

Concurenţa pe piaţa de brokeraj a adus schimbări în vârful clasamentului din T3/2019, astfel Destine Broker a reuşit să se distanţeze cu un avans de aproape 20%, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată în topul celor mai mari brokeri de asigurări din primele nouă luni ale anului curent. Transilvania Broker în perioada similară a anului trecut ocupa poziţia trei în primii 10 cei mai mari brokeri de asigurări.

Safety Broker, care se află în vârful clasamentului celor mai mari brokeri de asigurare de pe piaţa locală în T3/2019, a înregistrat o creştere a primelor intermediate cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, americanii de la Marsh a raportat o creştere de 8% a intermedierilor în T3/2019 comparativ cu T3/2018, ajungând la o valoare de 370 milioane de lei. Această clasare s-a regăsit şi în primele şase luni din 2019, moment în care Safety Broker era tot pe primul loc în topul celor mai mari brokeri de asigurare, în timp ce Marsh a ocupat locul secund.

Din punctul de vedere al cotei de piaţă, companiile de pe podium aveau în primele nouă luni din 2019 o pondere cumulată totală de circa 20%, în timp ce firmele din top 5 au împreună peste 30% din piaţa de brokeraj. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat creşteri semnificative ale cotelor de piaţă.

Poziţia a patra este ocupată de Transilvania Broker cu un volum al primelor intermadiate de 289 milioane de lei, în creştere cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Diferenţa care l-a declasat în favoarea Destine Broker este valoarea de 3 milioane de lei prime intermediate.

Locul cinci în topul brokerilor de asigurări din T3/2019 este ocupat de Inter Broker, cu o valoare a primelor intermediate de 264 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut.

Următoarele societăţi de brokeraj care ocupă locuri în clasament sunt Daw Management Broker pe locul şase cu 217 milioane de lei prime intermediate, Campion Broker pe locul şapte cu 196 milioane de lei, UniCredit Broker pe locul opt cu 188 milioane de lei, Prosche Broker pe locul nouă cu 140 milioane de lei şi Millenium Broker pe locul 10 cu 116 milioane de lei.

Cu toate că societăţile de brokeraj au raprotat creşteri semnificative în T3/2019, se poate observa că Millenium Broker este singurul broker care a înregistrat o scădere a primelor intermediate cu circa 1% în primele nouă luni din 2019 comparativ cu T3/2018.

La nivelul pieţei de brokeraj, valoare totală a primelor intermediate înregistrată în primele nouă luni din 2019 a fost de circa 5,3 miliarde de lei, în creştere cu 12,36% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, gradul de intermediere a ajuns la 65% în primele nouă luni din 2019, potrivit datelor ASF.