Guvernul amână memorandumul pentru sprijinirea Complexului Energetic Oltenia pentru 2020

Autor: Elena Crangasu 30.12.2019

Executivul a amânat memorandumul pentru sprijinirea Complexului Energetic Oltenia (CEO) pentru şedinţa din 6 ianuarie, în primă lectură. Memorandumul conţine acţiuni din programul pentru reducerea emisiilor de carbon pe care CEO este obligată să-l îndeplinească.

Acesta conţine două tipuri de măsuri, pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung.

”Documentul este unul destul de amplu care pe lângă partea de definire a unei scheme de sprijin creionează şi viitorul legat de procesul de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia”, a spus pentru MEDIAFAX directorul general al CEO, Sorin Boza.

Pe termen scurt, memorandumul vorbeşte despre un împrumut de la Ministerul de Finanţe pentru achiziţia certificatelor de CO2, un împrumut pe care Sorin Boza spune că CEO îl va restitui care pe orice împrumut de la bănci.

Pe termen mediu şi lung, memorandumul setează o ţintă principală pentru reducerea emisiilor de carbon.

„Un target pe care-l putem atinge doar prin realizarea unui mix propriu, scoţând grupuri pe cărbune şi venind în contrapartidă cu grupuri pe gaz", a explicat Boza.

CE Oltenia ar urma, de asemenea, să costruiască trei parcuri fotovoltaice de câte 100 de MW fiecare şi să crească capacitatea de producţie a două microhidrocentrale aflate în patrimoniul CEO, pe lângă convertirea termocentralei pe cărbune Craiova 2 pe gaze.