(P) Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România PRIMER reia solicitarea făcută Primului Ministru Ludovic Orban de a abroga imediat OUG 77/2011 – ordonanţa “clawback” – şi de investiga interesele care au facut ca taxa să se apropie de 35% aducând prejudicii enorme fabricilor de medicamente din România, care platesc şi 16% impozit pe profit în ţară

Autor: Publicitate 31.12.2019

PRIMER - care reuneste 19 situri de fabricatie din tara – constata  ca Guvernul Ludovic Orban este primul guvern care isi propune sa modifice taxa clawback dar considera ca plafonarea acesteia sau indexarea cu rata inflatiei pe 2018 a bugetului aprobat pentru medicamente sunt masuri insuficiente pentru a reduce presiunea de pe medicamentele ieftine folosite de milioane de romani si fabricate in marea lor majoritate in Romania. De peste 3 ani deja pacientii, medicii si farmacistii semnaleaza lipsa unor medicamente esentiale care costa cel mult 20-25 lei - amlodipina, enalapril, metoprolol, captopril, indapamida, omeprazol, pantoprazol, diclofenac, ketoprofen, ampicilina, ceftriaxona – si care sunt inlocuite cu variante mult mai scumpe.

“PRIMER a fost singura asociatie profesionala care a aratat in ultimii ani ca exista interese ca prin cresterea “taxei clawback” Romania sa devina captiva importurilor, in defavoarea pacientilor si a economiei nationale” a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.  Patronatul a prezentat cel putin doua alternative la forma actuala de taxare care nu ar fi dus la cheltuieli bugetare suplimentare si care ar fi redistribuit in mod just sarcina fiscala a consumului de medicamente, in functie de pretul acestora. “Toate variantele prezentate recent autoritatilor au fost blocate de interpusi si grupuri de lucru care au interesul sa pastreze taxa la un nivel inalt pentru inca 3 ani pentru a reduce competitivitatea fabricilor din Romania si a inlocui medicamentele romanesti cu cele din import”, a completat Damian.

PRIMER considera ca nu trebuie sa nu se mai traga de timp sau sa fie cautate corectii paleative ci sa se ia masuri serioase, asta incluzand si o investigatie a serviciilor statului roman in acest sector. “Efectul ordonantei “clawback” este mai distructiv decat al OUG 114, pentru ca preturile la medicamente sunt controlate, conducand la situatia absurda in care medicamentele fabricate in tara care fac obiectul taxei sa fie nerentabile. “Taxa clawback”, conceputa in 2009 ca un mecanism de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe a devenit in ultimii 3 ani un instrument pentru transformarea Romaniei intr-un stat captiv importurilor” a spus oficialul PRIMER.

 Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.