Guvernul anunţă că Metrorex a achitat restanţa de 147 milioane de lei către compania Alstom, care asigură mentenanţa trenurilor de metrou

Autor: Laura Albu 31.12.2019

Ministerul Transporturilor anunţă că Metrorex şi-a achitat restanţa către compania Alstom, care asigură serviciile de mentanţă ale trenurilor de metrou. Suma de 147 de milioane de lei a fost achitată din fondurile alocate odată cu rectificarea bugetară din decembrie 2019, potrivit unui comunicat.

Din fondurile primite la sfârşitul lunii decembrie 2019, în urma rectificării bugetare, Metrorex S.A. a achitat restanţa către AlstomTransport S.A în valoare de 147,3 milioane de lei, diferenţele urmând a fi utilizate pentru acoperirea altor obligaţii de plată restante, inclusiv suma de 63,14 milioane de lei, reprezentând restanţa către Asocierea Astaldi, conform Hotărârii civile nr. 4577/2017.

De asemenea, Metrorex a încheiat cu Alstom, pe 24 decembrie, un nou contract de mentenanţă pentru următoarele 12 luni. Preţul total estimat al contractului, pe baza costurilor unitare şi a kilometrilor estimaţi, este de 191.758.500,00 lei.

”Astăzi, când vorbim, încă două dintre problemele nerezolvate lăsate de guvernarea PSD-istă am reuşit să le deblocăm. Prin implicarea decisivă a Guvernului României avem continuitate în ceea ce priveşte asigurarea mentenanţei la metroul bucureştean. Astfel, problema datoriei pe care Metrorex o avea faţă de Alstom a fost rezolvată. Inconştienţa şi lipsa de asumare a responsabilităţii puteau duce la afectarea funcţionării normale a întregii reţele a metroului, fapt ce nu s-a petrecut în cei 40 de ani de existenţă. Puteţi doar să vă imaginaţi ce se putea întâmpla: toţi călătorii care circulă zilnic cu metroul erau obligaţi să utilizeze transportul public de suprafaţă sau propriile autovehicule. Astfel, după ce traficul în Bucureşti este destul de aglomerat, puteam ajunge ca începutul lui 2020 să ne găsească cu o Capitală blocată. Aceste episoade de incompetenţă şi lipsă de asumare nu se vor repeta, deoarece nu tolerez sub nicio formă astfel de comportamente la nivelul Ministerului sau al companiilor din subordine. Banii românilor nu îi irosim pentru a plăti incompetenţa vreunui şef vremelnic, aceste fonduri trebuie să se regăsească în investiţii, în dezvoltarea infrastructurii României.” a declarat ministrul Trasporturilor, Lucian Bode.