Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Finanţarea Autostrăzii Unirii din fonduri europene nu este posibilă în prezent

Autor: Teodor Bobei 03.01.2020

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, transmite, în răspunsul la interpelarea deputatului PNL Ioan Bălan,că linia de cale ferată Suceava-Bucureşti nu are momentan finanţare europeană, iar construirea Autostrăzii Unirii din fonduri europene nu este posibilă în condiţiile legislaţiei actuale.

Deputatul PNL Ioan Bălan a solicitat Ministerului, printre altele, informaţii cu privire la posibilităţile de finanţare cu fonduri europene ale obiectivelor de investiţii din Moldova, Autostrada Unirii, drumul expres Suceava-Ploieşti şi linia de tren Suceava - Bucureşti.

În replică, ministrul Marcel Boloş a precizat că finanţarea cu fonduri nerambursabile în cadrul POIM a Autostrăzii Unirii nu este posibilă.

"În privinţa finanţării pentru Autostrada Unirii, la această dată, prin POIM 2014-2020 este contractată doar pregătirea documentaţiei tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră "Autostrada Târgu Mureş-Târgu Neamţ". În ceea ce priveşte tronsonul Târgu Neamţ- Iaşi- Ungheni, la această dată finanţarea proiectului (inclusiv pregătirea), este prevăzută a se realiza prin parteneriat public-privat. În concluzie la această dată, finanţarea Autostrăzii Unirii în cadrul POIM nu este posibilă, în condiţiile legislaţiei actuale, iar finanţarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislaţiei, de rezultatele studiului de fezabilitate şi de alocarea financiară disponibilă", a punctat ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce priveşte drumul expres Suceava-Ploieşti, ministrul Fondurilor Europene a informat că sunt în implementare proiecte de elaborare a documentaţiei tehnico-economică pentru toate sectoarele drumului, toate tronsoanele având finanţare aprobată în cadrul POIM.

"Cu privire la finanţarea liniei de cale ferată Suceava-Bucureşti, vă informăm că la această dată nu sunt depuse cereri de finanţare pentru sectoarele de cale ferată aferente tronsonului Suceava-Bucureşti. Au fost eliberate de Organismul Intermediar de Transport avize de principiu pentru fundamentarea finanţării proiectelor aferente cadrului financiar 2014-2020, respectiv pentru studiile de fezabilitate Paşcani-Dărmăneşti, Dărmăneşti-Vişcani, Roman-Iaşi, Focşani-Roman, Ploieşti Triaj-Focşani", a mai menţionează Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că nu există risc de dezangajare pentru fondurile alocate axelor prioritare de transport, respectiv Axa Prioritară 1 şi Axa Prioritară 2 dinc adrul POIM 2014-2020.