IT şi Telecom. Vânzarea Telekom România şi licitaţia 5G - cu marele semn de întrebare legat de accesul Huawei la construcţia reţelelor - vor domina agenda în telecom. Pe piaţa de IT continuă explozia start-up-urilor şi goana după unicorni, dar firmele locale resimt tot mai dur concurenţa multinaţionalelor

Autor: Adrian Seceleanu 06.01.2020

♦ Una dintre cele mai importante decizii aşteptate în acest an de la guvern este cea legată de eventuala interzicere a participării companiei chinezeşti Huawei la construcţia reţelelor mobile 5G din România, pe fondul presiunii dure exercitate de SUA asupra partenerilor săi de a elimina compania din infrastructurile critice de comunicaţii ♦Optimiştii au un nou motiv să spere că România ar putea avea o politică de digitalizare coerentă, odată cu planurile noului Executiv de a crea o structură care să coordoneze eforturile de informatizare din sectorul public.



Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va trebui să îşi aleagă alături de guvern ce obiective urmăreşte în acest an de la licitaţia pentru spectrul radio care fi utilizat de operatorii de comunicaţii mobile în special pentru tehnologia 5G: taxe mari de licenţă, cum voia fostul guvern PSD (1 mld. euro), sau taxe mai mici şi obligaţii de acoperire rapidă a teritoriului cu noua tehnologie de către operatori. Eventuala vânzare a Telekom România către RCS&RDS / Digi, decizia privind blocarea sau nu a Huawei în proiectele de construcţie a reţelelor şi cadrul de reglementare a dezvoltării de infrastructură de telecom vor juca un rol greu în economia licitaţiei.