Tendinţe 2020 pe piaţa imobiliară. Vin noi investitori pe piaţa locală? Anul 2019 a fost unul record pe piaţa imobiliară locală din toate punctele de vedere

Autor: Bogdan Alecu 06.01.2020

5 TENDINŢE

 

Tranzacţile în vederea investiţiei s-au apropiat din nou de pragul de un miliard de euro, birourile moderne au crescut în premieră la aproape 4 milioane de metri pătraţi, în timp ce livrările de locuinţe noi s-au apropiat de nivelul de 67.000 de unităţi din 2008 la nivelul anului trecut. 

După aceste livrări, anul 2020 ar trebui să atragă noi investitori pe piaţa imobiliară locală, în contextul în care companiile prezente caută noi planuri de expansiune şi au nevoie de noi spaţii de birouri. 

 

♦ Piaţa imobiliară locală va livra în 2020 peste 67.000 – 70.000 de noi locuinţe dacă creşterea va continua şi anul acesta. 

♦ Zone noi din Bucureşti şi din ţară vor atrage noi proiecte de birouri. La nivel naţional intră în scenă oraşe precum Craiova, Sibiu şi Constanţa, iar în Bucureşti zone noi precum Theodor Pallady sau Obor, în timp ce Berceniul se pregăteşte.

♦ Tranzacţiile-record din 2019 vor atrage noi investitori pe piaţa locală, iar birourile din România vor deveni tot mai uşor de vândut şi cumpărat. 

♦ Vânzările şi preţurile locuinţelor vechi din Capitală vor fi influenţate negativ de problemele sistemului termic – lipsa căldurii şi a apei calde va fi „sancţionată“ de cumpărători, care vor miza tot mai mult pe confort în detrimentul locaţiei. 

♦ Cererea tot mai mare pentru a închiria apartamente în proximitatea zonelor de birouri va duce la apariţia primelor proiecte rezidenţiale proiectate de la început pentru a fi închiriate şi nu vândute. 

 

 

5 ÎNTREBĂRI

♦ Chirii mai scumpe? Gradul mare de ocupare din zone precum Piaţa Victoriei, Barbu Văcărescu sau Orhideea va duce la o creştere a chiriei la birouri, sau cel puţin la o scădere a beneficiilor incluse în aceasta. 

♦ Un nou mall? Camera de Comerţ a României şi Romexpo în colaborare cu Grupul Iulius au demarat obţinerea autorizaţiilor necesare construcţiei celui mai mare şi complex proiect imobiliar din România la Romexpo, proiect care va include şi un mall. 

♦ Extinderi în oraşe mai mici? Oraşele de sub 70.000 de locuitori devin tot mai atractive pentru dezvoltatori care construiesc centre comerciale şi zone de retail.

♦ Preţurile locuinţelor vor continua ascensiunea? Locuinţele s-au scumpit la finalul anului trecut cu circa 7% faţă de perioada similară din 2018, iar cererea alături de costul construcţiei vor pune în continuare presiune pe preţ. 

♦ Un nou jucător pe piaţa de birouri? Instituţiile statului ar putea deveni un nou jucător masiv pe piaţa închirierilor de birouri, în contextul în care multe dintre acestea funcţionează în spaţii improprii.