Tendinţe 2020 în Transport & Logistică. Stocul de spaţii industriale de clasa A va ajunge la 5 milioane de metri pătraţi, traficul aerian creşte cu 10%, noi investiţii în logistică

Autor: Bogdan Alecu 06.01.2020

5 TENDINŢE 

 

Stocul de spaţii industriale de clasa A şi B a ajuns la 4,3 milioane mp la finalul primelor nouă luni din 2019, în creştere cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut, după ce în perioada iulie – septembrie inclusiv au fost finalizaţi circa 186.000 mp în 11 proiecte industriale, iar în 2020 stocul va urca spre sau chiar peste pragul de 5 mil. mp. În trimestrul al patrulea s-au mai finalizat şapte proiecte cu o suprafaţă totală de 75.000 mp.

În ceea ce priveşte retailul, mallurile şi centrele comerciale, circa 140.000 mp de proiecte de retail se vor livra în ultimul trimestru. Din cei aproape 3,27 milioane mp stoc modern la nivel naţional, 1,12 milioane mp sunt în Bucureşti.

Spaţiile logistice şi industriale au trecut de 4 mil. mp în 2019 şi accelerează spre 5 mil. mp în 2020 având în vedere creşterea comerţului online şi a consumului, dar şi a producţiei locale. 

♦ În 2019 se aşteaptă ca evoluţia traficului aerian să se stabilizeze la o creştere în jur de 10%, la 20-22 milioane de pasageri.

♦ Efervescenţa de pe piaţă ar putea aduce noi tranzacţii din sectorul de logistică şi transporturi, în condiţiile în care Dedeman a investit deja în astfel de centre în 2019, iar P3 continuă expansiunea. 

♦ CFR va avea tot mai multe probleme din cauza lipsei de modernizare atât a infrastructurii feroviare, cât şi a materialului rulant

♦ Tarom primeşte noi aeronave ATR destinate zborurilor regionale. 

 

5 ÎNTREBĂRI

♦ Creşte competitivitatea? De la 1 ianuarie a fost eliminată supraacciza de la motorină şi benzină, ceea ce a dus la ieftinirea combustibililor. Va duce la creşterea profitabilităţii transportatorilor rutieri?

♦ Revin pe creştere vânzările de utilitare? Din cauza lipsei de şoferi şi a presiunii mari pe costuri, tot mai multe firme de transport au amânat sau anulat reînnoirea şi extinderea flotelor. 

♦ Se deschid noi zone logistice? În Constanţa a demarat deja construcţia unui nou parc logistic, iar în Bucureşti se extind cele din zona de nord şi nord-vest.

♦ Care va fi cel de-al treilea jucător cu peste 1 mil. mp de centre logistice? CTP a trecut de pragul de 1 milion, WDP i-a urmat exemplul, iar în piaţă deja se discută de un al treilea care va accelera expansiunea. 

♦ Începe construcţia aeroportului din Braşov? Un nou aeroport la Braşov va genera trafic aerian suplimentar şi va scoate din izolare un centru important al României.