A început la Galaţi cea mai mare lucrare de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani

Autor: Petre Mazilu 11.01.2020

Cea mai mare investiţie pentru modernizarea infrastructurii rutiere din oraşul Galaţi, făcută după 1989, a început luni. Cu ajutorul fondurilor europene, Primăria va schimba în totalitate o axă a oraşului. Din cauza lucrărilor, cele mai multe tramvaie din oraş au fost retrase de pe trasee.

Pentru lucrarea care începe luni, Primăria plăteşte peste 20 de milioane de euro. În mare parte, este vorba despre fonduri europene, dar există şi o contribuţie de la bugetul local. Lucrarea va continua cu o operaţiune similară pe alte trei artere ale oraşului.

Al doilea proiect va fi implementat peste câteva luni şi va costa tot 20 de milioane de euro.

„Este cea mai mare investiţie din ultimii 30 de ani, vom schimba în mod radical o axă a oraşului care include străzi foarte importante pentru gălăţeni. În prima fază, două artere ale municipiului Galaţi, străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, vor beneficia, pentru prima dată, de lucrări de modernizare, graţie unui proiect cu fonduri europene, derulat de către Primărie, în valoare de peste 20 de milioane de euro. În partea a doua vom face şi continuarea axei, pe alte trei străzi importante. În total, este o investiţie de peste 40 de milioane de euro”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Potrivit Primăriei, constructorului i-a fost predat amplasamentul pentru execuţia lucrărilor care vizează în principal reabilitarea carosabilului pe o suprafaţă de 32.000 de metri pătraţi şi a trotuarelor pe 20.480 de metri pătraţi. De asemenea, vor fi realizate piste pentru biciclete, reabilitate liniile de tramvai şi modernizate staţiile de călători. În plus, vor fi plantaţi arbori şi arbuşti şi vor fi amenajate spaţii verzi. Proiectul vizează şi modernizarea iluminatului public stradal, introducerea în subteran a reţelelor aeriene şi înlocuirea sistemelor de apă şi canalizare, a precizat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Din cauza lucrărilor, reprezentanţii transportatorului public din Galaţi au decis să înlocuiască tramvaiele cu autobuze. Pe noile trasee vor fi folosite inclusiv noile autobuze, sosite la Galaţi la sfârşitul anului trecut.

„Noi am făcut toate eforturile astfel încât gălăţenii să nu fie afectaţi. Am înlocuit tramvaiele cu autobuze în zona în care se fac lucrări. Avem în parcul auto zeci de autobuze noi, aşa că putem să acoperim traseele tramvaielor. Oricum, în oraşul Galaţi numărul tramvaielor se înjumătăţeşte din cauza acestei lucrări. Mai circulă doar tramvaiele de pe cealaltă axă”, a declarat pentru MEDIAFAX, directorul Transurb, Mihai Cadinoiu.

În paralel, autorităţile gălăţene lucrează la un alt proiect amplu privitor la infrastructura rutieră. Este vorba despre extinderea şi modernizarea centurii oraşului Galaţi, iar lucrarea care va începe în curând presupune, printre altele, realizarea unui pod de mari dimensiuni.