„Black Mirror” la bursă: Controversata companie chineză de recunoaştere facială Megvii pregăteşte o listare de 500 milioane dolari în Hong Kong

Autor: Alex Ciutacu 07.01.2020

Megvii, compania chineză evaluată la 4 miliarde dolari cu activitate în recunoaşterea facială, se pregăteşte să reia planurile de listare pe bursa din Hong Kong într-un IPO de 500 milioane dolari, potrivit FT.

Comitetul de listare al bursei din Hong Kong, format din 27 de membri, a aprobat publicarea prospectului Megvii. Compania a întâmpinat probleme anul trecut, în contextul în care a mai încercat o dată să demareze procedurile de listare, însă comitetul bursei din Hong Kong a oprit procedura atunci când statul american a anunţat sancţiuni pentru companie din cauza modului în care operează.

Decizia comitetului nu constituie o formă oficială de aprobare pentru listare, însă readuce la viaţă procesul de listare care a fost pus pe bauză anul trecut, când Departamentul de Comerţ din SUA a pus Megvii pe „lista neagră” – în baza unor acuzaţii potrivit cărora Megvii încalcă drepturile omului prin activitatea din China.

Megvii trebuie să înregistreze acum un prospect modificat şi trebuie să mai primească o dată aprobarea oficială din partea comitetului de listare înainte ca IPO-ul să poată continua.

Startup-ul Megvii este unul dintre cele mai mari startup-uri de inteligenţă artificială din China şi speră să atragă 500 milioane dolari prin listarea bursieră.

Departamentul de Comerţ din SUA a pus Megvii pe „lista neagră” în luna octombrie 2019, acuzând compania că ajută la „detenţie de masă şi supraveghere dincolo de drepturile omului” împotriva uigurilor şi a celorlalte minorităţi musulmane din provincia chineză Xinjiang.

Megvii spunea în 2018 că doar 1% din veniturile companiei – adică 200 milioane dolari la acel moment – provine din proiectele active în Xinjiang.

Compania a fost fondată în 2011 şi este cunoscută pentru platforma de recunoaştere facială FaceĂĂ. Megvii a fost evaluată la 4 miliarde de dolari în cea mai recentă rundă de finanţare din luna mai 2019. Dacă listarea merge mai departe, Megvii ar putea deveni prima companie chineză de inteligenţă artificială care ajunge la bursă.