Preşedintele Klaus Iohannis: România este încă în aşteptarea unei binemeritate decizii de aderare la spaţiul Schengen

Autori: Alexandru Costea , Mediafax 07.01.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, într-un discurs din cadrul reuniunii parlamentarilor Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria, că România aşteaptă, în următoarea perioadă, o "binemeritată" decizie de aderare la spaţiul Schengen.

"S-au făcut eforturi deosebite în plan european în ultimii ani pentru a pune în practică măsuri şi instrumente noi care să ne garanteze o mai bună protecţie a frontierelor externe ale Uniunii şi implicit a securităţii interne a Uniunii. Este foarte important ca aceste noi instrumente să fie implementate eficient în anii care vin, pentru întărirea siguranţei şi securităţii tuturor cetăţenilor europeni. România este parte a acestor mecanisme şi instrumente şi va face tot ce este posibil pentru a contribui la asigurarea funcţionalităţii complete a zonei de liberă circulaţie. În acelaşi timp, trebuie să reamintesc faptul că România este încă în aşteptarea unei binemeritate Decizii de aderare la spaţiul Schengen, fără de care nu putem vorbi de o funcţionalitate deplină a zonei de liberă circulaţie. Această decizie trebuie să facă parte din acţiunile noastre în perioada următoare", a declarat Klaus Iohannis la Seeon-Seebruck, Germania.

Şeful statului a prezentat priorităţile României în ceea ce priveşte Uniunea Europeană şi viitorul comunităţii europene.

"Ceea ce îşi doreşte România este o consolidare a proiectului integrării europene în baza principiului convergenţei şi coeziunii. Nu trebuie să uităm că Uniunea va fi cu atât mai puternică şi relevantă cu cât fiecare stat membru este mai puternic din punct de vedere economic şi social. Avem nevoie de o reflecţie constantă la nivel european privind viitorul nostru comun. Din această perspectivă, Conferinţa privind Viitorul Europei, care va debuta în acest an şi se va desfăşura inclusiv pe perioada viitoarei Preşedinţii germane a Consiliului Uniunii Europene, reprezintă o oportunitate de care trebuie să profităm pe deplin pentru a crea o platformă de dezbatere la toate nivelurile Uniunii - european, naţional şi local", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a prezentat şi domeniile în care UE ar trebui să se concentreze.

"Doresc să vă asigur că, în noul ciclu instituţional şi legislativ european, România va urmări cu precădere să aducă o contribuţie semnificativă în conturarea viitoarelor politici ale Uniunii. După experienţa bogată dobândită în urma Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, România a demonstrat că are maturitatea necesară pentru a avea o voce mai puternică în definirea politicilor europene. Transformarea priorităţilor strategice comune în acţiuni şi rezultate concrete este extrem de importantă. În viziunea noastră, principalele linii pe care ar trebui să ne concentrăm eforturile în perioada următoare ar trebui să vizeze următoarele domenii: Promovarea creşterii economice incluzive şi sustenabile prin adoptarea unui buget european adaptat ambiţiilor Uniunii, cu alocări substanţiale pentru politicile tradiţionale ale Uniunii Europene (Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună), dar care să ofere, în acelaşi timp, un răspuns adecvat noilor provocări la nivelul Uniunii", a spus Iohannis.

Preşedintele susţine că Uniunea ar trebui să-şi asume un buget "ambiţios".

"Am spus în nenumărate rânduri şi vreau să reiterez şi astăzi: dacă dorim să fim consecvenţi cu ambiţiile noastre politice, dacă dorim să ducem la îndeplinire tot ceea ce ne-am propus, trebuie să avem curajul de a ne asuma un buget ambiţios. Uniunea viitorului nu mai este Uniunea pe care am cunoscut-o cu 7 ani în urmă, măcinată de criza economică şi financiară, atunci când am agreat un buget realist pentru acel moment. Uniunea Europeană pe care dorim să o proiectăm este o Uniune ambiţioasă, cu obiective majore - legate de climă, migraţie, digitalizare, competitivitate sporită în plan internaţional prin educaţie, cercetare, un rol sporit pe scena internaţională", a precizat Klaus Iohannis.

El a mai explicat că expertiza românească în cercetare la nivel european este relevantă şi poate fi valorificată.

"În acelaşi timp, sprijinirea cercetării, inovării şi digitalizării la nivel european sunt importante şi pentru noi. Expertiza românească în aceste domenii este relevantă şi poate fi valorificată cu succes. Apreciem însă ca fiind necesară o mai mare deschidere a consorţiilor din proiectele de cercetare pentru a depăşi clivajul încă persistent în multe dintre acestea între Est şi Vest", potrivit preşedintelui.

Şeful statului s-a declarat nemulţumit de rezultatul negocierilor privind Pachetul de măsuri pentru transportul rutier din UE, acesta considerând că una dintre prevederi "subminează şi capacitatea statelor membre de a atinge obiectivele climatice asumate".

"Aş vrea să menţionez, în acest context, dezamăgirea legată de rezultatul negocierilor asupra Pachetului privind transportul rutier în Uniunea Europeană (Pachetul Mobilitate I). Unele dintre prevederile în curs de adoptare nu doar că afectează libertăţile fundamentale de circulaţie a persoanelor şi de furnizare de servicii în Uniunea Europeană, dar subminează şi capacitatea statelor membre de a atinge obiectivele climatice asumate. Sunt soluţii care afectează politicile europene şi care pun sub semnul întrebării integritatea Pieţei Interne a Uniunii", a spus Klaus Iohannis în discursul său.

Klaus Iohannis efectuează, marţi, o vizită de lucru în landul Bavaria din Germania, unde a ţinut un discurs în faţa Guvernului regiunii respective. Şeful statului a participat, în Seeon-Seebruck, la o întâlnire a parlamentarilor Uniunii Creştin-Sociale din Camera inferioară a Parlamentului german, unde a prezentat viziunea României asupra Europei.