Grupul francez Société Générale, care deţine BRD, vrea să fie un actor în consolidarea sistemului bancar european

Autor: Mircea Nica 08.01.2020

„În acest moment, care ar putea fi unul crucial pentru Europa, vreau să pot să profit de orice oportunitate.“

Société Générale, cea de-a doua mare bancă a Franţei după capitalizarea bursieră, vrea să joace un rol activ în procesul de consolidare a sistemului bancar european fie singură, fie prin parteneriate, aceasta având în continuare o atracţie pentru investitori, conform Financial Times.

„Dacă această consolidare, care este un rezultat logic al unei uniuni bancare complete, are loc, atunci vor fi puţine combinaţii de oferte. Să nu îşi imagineze cineva că aceste oferte sunt multe, dar Société Générale ar trebui să facă parte din ele“, a spus Frédéric Oudéa, CEO al Société Générale. În timp ce rivalii săi sunt reticenţi privind ofertele din piaţă, Frédéric Oudéa este unul din puţinii oameni care îşi menţin  opţiunile deschise. „În acest moment, care ar putea fi unul crucial pentru Europa, vreau să pot să profit de orice oportunitate“, a adăugat CEO-ul Société Générale. Davide Serra, fondatorul fondului de investiţii Algebris, a spus că în ultimii 20 de ani SocGen nu a pierdut niciodată bani, chiar dacă a traversat două crize destul de mari. Acest lucru înseamnă ca au un model de business destul de rezistent la şocuri. 

Pentru creditorul parizian, o fuziune cu un rival continental ar fi o decizie bună, dată fiind puterea de investiţii în noile tehnologii şi capacitatea de a concura cu supremaţia pieţei de capital. Frédéric Oudéa este la conducerea SocGen de 11 ani şi jumătate. El a condus banca atunci când se înregistra o scădere de 59% a preţului acţiunilor, în timp ce a suportat o succesiune de scandaluri de conduită incorectă şi un mediu de operare în deteriorare. SocGen a înregistrat o evoluţie deosebit de proastă spre sfârşitul anului trecut, existând auspicii nefavorabile privind profitul şi făcând alte mii de reduceri de locuri de muncă, ceea ce a accentuat întrebările existenţiale cu privire la strategia şi dimensiunea sa. În timp ce banca a scăzut sub greutatea sa pentru cea mai mare parte a mandatului său, Oudéa, care în anii 90 a lucrat pentru Nicolas Sarkozy în guvern, nu are de gând să renunţe.

„Am fost numit CEO la 45 de ani. Acum am 56 de ani, care este de obicei vârsta când eşti numit. Aşadar, sunt foarte bine, dorm foarte bine şi trebuie să spun că mă potrivesc perfect“, a spus FrÉdÉric OudÉa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Frédéric Oudéa, CEO al Société Générale