Sugestia unui angajat Amazon a dublat productivitatea companiei în prima lună de la lansare. Jeff Bezos: „A fost cea mai grozavă idee avută vreodată”

Autor: Eduard Ivanovici 19.01.2020

În 1994, Jeff Bezos şi-a dat demisia de la un fond de investiţii din New York şi se hotăra să se mute în suburbiile oraşului Seattle, unde avea să lanseze Amazon în garajul unei case luate în chirie. Site-ul oficial s-a lansat un an mai târziu, şi în termen de o lună, compania ajungea să vândă cărţi în toate cele 50 de state americane, scrie CNBC.

„În acele vremuri (1995), când am decis să lansez compania, eram o firmă destul de mică după majoritatea standardelor, dar creşteam rapid şi totul ni se părea captivant”, declara Bezos în 2018.

În ciuda creşterilor, Bezos este de părere că firma avea neapărată nevoie să se dezvolte. Compania avea în acel timp doar 10 angajaţi, iar operaţiunile interne şi logistica erau complet ineficiente. Una dintre deficienţe o reprezenta metoda de împachetare a comenzilor.

În prima lună de la lansare, Bezos şi angajaţii săi împachetau comenzile manual, stând în genunchi, când unul dintre cei 10 angajaţi a venit cu o idee ce avea să „dubleze” imediat productivitatea.

„Nu aveam mese de împachetat. I-am zis unuia dintre inginerii de software care împacheta lângă mine: «Ştii ce ar trebui să facem? Am putea să ne luăm nişte genunchere». Şi s-a uitat la mine ca şi cum aş fi fost cel mai prost tip pe care l-a vâzut în viaţa lui, şi a spus «Jeff, ar trebui să ne luam mese de împachetat»”, declara Bezos la un forum din 2018.

A doua zi, drept rezultat, Bezos aducea mai multe mese de împachetat, fapt ce le-a „dublat productivitatea”.

În urmă cu doi ani, Bezos a declarat la o emisiune TV că mesele de împachetat au fost „cea mai grozavă idee avută vreodată”.

 

Amazon era listată pentru prima dată la bursă în 1997, numărul angajaţilor crescând atunci până la 614. În prezent, compania are un număr de circa 750.000 de angajaţi şi o capitalizare de peste 946 de miliarde de dolari.