Cum va arăta anul macroeconomic 2020? Iancu Guda, analist: Dacă guvernul nu majorează pensiile, creşterea economică va fi mai mică. Dacă le majorează, duce deficitul bugetar la peste 5% din PIB. PIB-ul României va creşte cu un ritm între 3 şi 3,5%, euro va ajunge la 4,9 lei, iar inflaţia va fi între 3,5 şi 4%

Autor: Răzvan Botea 09.01.2020

Situaţia economică a României în anul 2020 stă sub mai multe semne de întrebare. Cu un buget construit pe o creştere economică de 4,1% şi un deficit bugetar de 3,6%, guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a acoperi toate cheltuielile progra­mate, dar şi cheltuieli care nu sunt cuprinse în bugetul de stat, fără să adâncească deficitul şi mai mult. Pe lângă provocările interne, situaţia tensionată la nivel internaţional şi încetinirea economiei euro­pene ridică şi mai multe semne de întrebare.

Cel mai mare risc intern la adresa stabilităţii macroeconomice a României în 2020 este un derapaj major în ceea ce priveşte deficitul bugetar. În condiţiile în care în construcţia bugetului de stat, cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB, nu este cuprins impactul bugetar al majorării alocaţiilor, deficitul ar putea ajunge la peste 5% din PIB cu majorarea pensiilor în septembrie 2020, în condiţiile în care programările de economisire ale guvernului vor fi epuizate, a declarat pentru ZF Iancu Guda, analist economic şi service director al companiei de audit şi analiză de risc Coface România.