Compania de stat Transelectrica numeşte un nou membru provizoriu în directorat după demisia lui Ioan Folescu

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 09.01.2020

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, l-a numit joi pe Corneliu-Bogdan Marcu în funcţia de membru provizoriu în cadrul directoratului, cu mandat până la data de 20 aprilie 2020, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei. 

Numirea este efectivă. Corneliu-Bogdan Marcu a absolvit Universitatea Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Energetică, iar în prezent este inginer la Hidroelectrica şi consilier la Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Numirea a venit după ce Ioan Folescu, fost director general al Electrica, a renunţat la această funcţie după ce judecătorii au redeschis recent urmărirea penală pe numele său.

Ioan Folescu, fost membru PDL, actual membru PNL, a fost numit în funcţia de conducere la Transelectrica la mijlocul lunii decembrie. Tot în decembrie, Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au dispus redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului director general al Electrica în dosarul în care este acuzat că a luat mită pentru a atribui contracte în mod preferenţial.

Parchetul anticorupţie a clasat iniţial dosarul în 2018 din lipsă de probe. Împotriva acestuia şi a altor foşti administratori şi directori, Electrica a formulat în data de 27 noiembrie 2019 cereri de chemare în judecată pentru prejudicii aduse companiei în perioada 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2014. Cuantumul pretenţiilor este de 235.609.455 lei, suma nefiind actualizată cu inflaţia.

În dosarul prin care s-a decis redeschiderea urmăririi penale, Folescu este suspectat că „în perioada 2010 – 2013, în calitate de persoană cu funcţie de conducere în cadrul S.C. Electrica S.A., a pretins şi primit de la o persoană un comision ce varia între 30% şi 50 % (în total 6.811.328 lei) din cuantumul a cinci contracte de consultanţă încheiate între S.C. Electrica S.A. şi societatea acesteia din urmă. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în legătură cu atribuirea şi, ulterior, derularea, în condiţii avantajoase, a contractelor respective”, potrivit DNA.