Un bancher european: Lansarea e-euro este doar o chestiune de timp. „Dacă băncile centrale cedează controlul asupra circulaţiei banilor către Facebook sau alt emiţător de criptomonede, acestea nu vor mai putea ajuta economia în vreme de criză. Astfel vor apărea şi probleme sociale.“

Autor: Catalina Apostoiu 12.01.2020

Este important ca băncile centrale să se implice în domeniul criptomonedelor şi al altor sisteme de plăţi virtuală, a declarat guvernatorul băncii centrale a Letoniei, Martins Kazaks, adăugând că apariţia unei monede euro digitale reprezintă doar o chestiune de timp, potrivit Baltic Course.

„Tehnologia se dezvoltă foarte rapid, iar oamenii şi antreprenorii sunt dornici să utilizeze noile tehnologii. În opinia mea, este imposibil ca băncile centrale să nu participe la această evoluţie. Mai întâi, dacă li se vor părea convenabile, oamenii vor recurge la aceste servicii. Dar aceasta poate presupune un număr de riscuri din perspectiva băncii centrale sau a statului“, a declarat Kazaks.

Şeful băncii centrale a Letoniei a remarcat că datoria oricărei bănci centrale este nu numai de a asigura plăţile şi circulaţia numerarului, ci şi de a reglementa economia.

„Dacă băncile centrale cedează controlul asupra circulaţiei banilor către Facebook sau alt emiţător de cripto­monede, acestea nu vor mai putea ajuta economia în vreme de criză. Astfel vor apărea şi probleme sociale“, a arătat Kazaks. Acesta a afirmat de asemenea că dacă sistemele de plăţi sunt cedate unei părţi terţe, nu va mai fi posibilă prevenirea activităţilor de spălare de bani şi a delictelor financiare.

Kazaks a declarat că deşi Banca Centrală Europeană nu a luat încă o decizie în acest sens, crede că apariţia unui euro digital reprezintă doar o chestiune de timp.

De asemenea, nu ar trebui să ne aşteptăm la dispariţia cash-ului în viitorul apropiat în pofida popularităţii în creştere a tranzacţiilor non-cash.

La sfârşitul anului trecut, guvernatorul băncii centrale a Franşei, Francois Villeroy de Galhau, a anunţat lansarea de experimentări şi un apel pentru proiecte privind crearea unei monede digitale în primul trimestru al acestui an. Obiectivul ar privi testarea mai întâi a unei monede digitale interbancare care să poată servi drept un laborator de testare a unui eventual viitor euro digital.

Banca a arătat că nu se opune în principiu ideii de monedă digitală dacă aceasta este emisă de o instituţie.

Ministrul francez al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire, extrem de critic la adresa proiectului Libra al Facebook, a susţinut în luna septembrie necesitatea lansării unei monede digitale publice.

Banca centrală a Franţei ar fi prima bancă centrală din interiorul zonei euro care s-ar angaja într-un astfel de proiect. Banca centrală suedeză a lansat o analiză privitoare la o posibilă e-coroană, dar proiectul nu s-a finalizat. Banca centrală chineză lucrează de asemenea la un proiect de monedă pentru plăţi electronice. Banca Reglementelor Internaţionale a lansat la rândul său un astfel de proiect.

Guvernatorul băncii centrale franceze a subliniat miza de suveranitate pentru Franţa şi Europa.