Consiliul Concurenţei: Eliminarea supraaccizei la carburant s-a văzut în preţul la pompă la toate companiile petroliere mari

Autor: Răzvan Botea 10.01.2020

Parlamentul a votat în decembrie 2019 eliminarea supraaccizei la carburanţi în valoare de 0,32 lei pe litru.

Eliminarea supraccizei la carburanţi s-a transmis integral în preţul carburanţilor la pompă la toate companiile petroliere mari. Astfel, preţul benzinei şi motorinei a scăzut cu 32 de bani pe litru, arată Consiliul Concurenţei într-un comunicat.

„Totodată, în urma monitorizării, autoritatea de concurenţă a constatat că preţurile carburanţilor s-au menţinut relativ constante la sfârşitul anului trecut, în perioada de la anunţul privind reducerea accizelor şi până la implementarea măsurii neînregistrându-se o tendinţă de majorare a acestora“, notează reprezentanţii instituţiei.

Toate cele şase mari companii distribuitoare de carburanţi din România au redus preţurile carburanţilor cu cel puţin 0,32 lei/litru, chiar dacă unele au modificat preţul după 1 ianuarie 2020.

„Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Preţurilor, reiese că OMV, Petrom, Rompetrol şi Lukoil au scăzut preţurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.“

Mol a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor. Socar a transferat integral scăderea accizei în preţuri, dar cu o uşoară întârziere, modificările fiind aplicate în data de 3 ianuarieî, mai notează instituţia.

În reţeaua Gazprom, preţurile carburanţilor au fost diminuate în două etape:  cu 22 bani/litru pe 31 decembrie şi cu 10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, preţurile carburanţilor au crescut cu 4 bani pe litru în 7 ianuarie ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale a ţiţeiului.