Sindicatele ANAF avertizează: Intenţia tăierii de posturi generează nemulţumire şi va avea efect asupra colectării

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 10.01.2020

Actuala intenţie a guvernanţilor de reorganizare a ANAF prin reducerea de posturi crează o stare generală de nemulţumire a personalului din sistem cu posibil efect negative în colectarea veniturilor bugetare, arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală "Solidaritatea" într-un comunicat.

"Atragem atenţia tuturor factorilor de decizie, că actuala intenţie a guvernanţilor de reorganizare a A.N.A.F. prin reducerea de posturi crează o stare generală de nemulţumire a personalului din sistem, acutizată în timp de această permanentă reorganizare a ANAF, subiect preluat de către fiecare partid politic ajuns la guvernare. Aceasta stare generală de nemulţumire şi stres în rândurile salariaţilor are un efect contrar celui urmărit de către Guvern, şi anume un efect negativ în colectarea veniturilor bugetare", susţine Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală "Solidaritatea".

Federaţia sindicatelor din ANAF menţionează că în sistemul instituţional al finanţelor publice exista o lipsă acută de personal şi arată că pe lângă informatizarea instituţiei este necesară şi depolitizarea ANAF.

"Lipsa acută de personal generează o suprasolicitare a personalului şi o încărcare în exces a sarcinilor de serviciu, care implicit duc la scăderea randamentului instituţional si la producerea unor efecte nocive asupra stării de sănătate a colegilor noştri. Pentru a combate în mod eficient evaziunea fiscală, pe langă informatizarea instituţiei şi implementarea unui nou sistem de analiza de risc, este necesară şi o depolitizare a acestei agenţii de administrare fiscală, precum şi crearea unui climat stabil în randurile personalului angrenat în colectarea veniturilor bugetare si combaterea fenomenului de evaziune fiscală", precizează Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală "Solidaritatea".

"Solidaritatea" recomandă ministrului finanţelor publice, Florin Cîţu, finalizarea procesului de informatizare al instituţiei publice în cauză, iar, ulterior, în baza unei analize aprofundate şi cu consultarea partenerilor sociali, corelarea activităţilor digitalizate cu numărul optim de personal.

Recent, ministrul Florin Cîţu a anunţat că intenţionează să elimine 2.150 de posturi din ANAF, din care 150 de conducere şi 2.000 de execuţie.