Polonia începe lupta cu creşterea preţurilor: Rata inflaţiei va depăşi ţinta din buget în 2020

Autor: Mihai Gongoroi 10.01.2020

Indicele preţurilor de consum din Polonia este posibil să depăşească nivelul de 2,5% prognozat în draftul de buget al guvernului de la Varşovia, a anunţat, vineri, ministrul de finanţe din Polonia, Leszek Skiba. El a precizat că o inflaţie peste ţintă va aduce venituri bugetare mai mari.

"Inflaţia în 2020 ar putea să fie mai mare. Însă trebuie menţionat că o inflaţie mai mare înseamnă venituri bugetare mai mari. O inflaţie mai ridicată nu este un motiv de îngrijorare", a spus Skiba într-o conferinţă de presă.

Indicele preţurilor de consum din Polonia pentru luna decembrie publicat marţi a înregistrat o valoare de 3,4%, peste aşteptările economiştilor ce prognozau o creştere a preţurilor de 2,9%. Creşterea preţurilor pentru decembrie din Polonia a fost cea mai accelerată din 2012 încoace.

Pentru 2020, Varşovia a înaintat un buget echilibrat, cu deficit zero, care estimează venituri şi cheltuieli de 429,5 miliarde zloti, echivalentul a 109 miliarde de dolari. Acesta este primul buget echilibrat în Polonia din ultimii 30 de ani.