Dublarea alocaţiilor pentru copii se amână pentru prima rectificare bugetară din 2020: în acest moment nu sunt bani în buget

Autor: Răzvan Botea 13.01.2020

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri că guvernul va proroga termenul de intrare în vigoare a legii care prevede dublarea alocaţiilor, cel mai probabil până la prima rectificare bugetară.

 „Am discutat, poziţia preşedintelui este firească. Intenţia domniei sale este aceea de a promulga legea. Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil soluţia pe care vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi bine că nu se poate lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, adică după data de 1 iulie“, a spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Şeful statului a declarat joi, întrebat ce va face cu legea care vizează majorarea alocaţiilor pentru copii, că în prezent nu are de gând să refuze promulgarea actului normativ şi că termenul pentru promulgare este 18 ianuarie. Astfel, premierul Orban a spus că va proroga termenul de intrare în vigoare, după ce legea va fi promulgată de preşedinte.

Camera Deputaţilor a adoptat în decembrie 2019 actul normativ care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap. Impactul bugetar al acestei decizii este de 6 mld. lei, aproximativ 0,53% din PIB-ul estimat de Prognoză la 1.129 mld. lei.