Cine este Ernesto Bertarelli, miliardarul elveţian din spatele grupului medical Affidea, care în trei ani a cumpărat 24 de centre de imagistică în România

Autor: Georgiana Mihalache 13.01.2020

Affidea România a avut în 2018 afaceri de 181 mil. lei, cifră care include şi centrele Hiperdia, şi se află pe locul 5 în topul celor mai mari jucători din piaţa de servicii medicale private

Ernesto Bertarelli (54 de ani), născut la Roma, dar de naţionalitate elveţiană, este cel mai bogat om din Elveţia, cu o avere estimată de Forbes la 8,6 miliarde de dolari şi se află în spatele uneia dintre cele mai mari afaceri din industria medicală europeană - Affidea, prezentă şi în România cu 37 de centre de imagistică.

Bertarelli conduce firma de investiţii a familiei sale – Waypoint, din care face parte şi Affidea şi are afaceri în zona de investiţii, cea imobiliară şi în sănătate.

Miliardarul elveţian intra acum mai bine de două decenii în lumea afacerilor, preluând de la tatăl său compania de biotehnologie Serono, până în 2006, când a vândut-o pentru 7 miliarde de euro.

Bertarelli locuieşte de aproape patru decenii în Elveţia alături de soţia sa, o cântăreaţă britanică, şi cei trei copii, fiind activ atât în domeniul afacerilor, cât şi în sport şi fundaţii caritabile. El este absolventul unui master în finanţe al Universităţii de Business a Harvard şi conduce fundaţia familiei sale încă din 1998.

În 2000, Bertarelli a înfiinţat echipa de yachting Alinghi, concursurile de iahturi fiind o altă preocupare a omului de afaceri.

Grupul Affidea, întregistrat în Olanda, dar care are sediul operaţional în Budapesta (Ungaria), este activ în 16 state din Europa.

Affidea România a avut în 2018 afaceri de 181 mil. lei, cifră care include şi centrele Hiperdia, şi se află pe locul 5 în topul celor mai mari jucători din piaţa de servicii medicale private.