Olguţa Vasilescu: Pilonul II poate fi Caritas. O persoană poate primi pensie 10 euro pe lună

Ziarul Financiar 12.01.2020

Fostul ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu, a precizat că Pilonul II de pensii poate fi Caritas, adăugând că în contul mediu al unui român s-a strâns suma de 6.671 lei, care îi aduce, dacă se retrage mâine din activitate, o pensie de 10 euro pe lună. 

„Nu pilonul I este Caritas, cum ne spune domnul Cîţu, pentru că statele nu dau niciodată faliment, ci Pilonul II poate fi eventual Caritas. Sperăm să nu se ajungă în această situaţia. Dar Constituţia garantează dreptul la pensie de stat. După 10 ani de contribuţiel la Pilonul II - e o informaţie preţioasă (...) în contul mediu al unui român s-a strâns 6.671 lei”, a spus, duminică, Olguţa Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a precizat că o persoană care iese la pensie, de exemplu, mâine, şi ar trebui să primească timp de 12 ani pensie (durata de medie de viaţă luată în calcul după pensionare, adică 144 de luni), rezultă o pensie lunară de 46 de lei.

„Adică 10 euro. Aceasta este pensia medie pe Pilonul II de pensii. Cine se aşteatpă că va primi de la Pilonul II o pensie decentă care să o compenseze pe cea de la stat se înşală amarnic”, a spus Olguţa Vasilescu.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat, recent, că este necesară reformarea sistemului de pensii, deoarece funcţionază ca un Caritas.