Ce acţiuni ar putea fi profitabile în 2020: analiştii şi brokerii chestionaţi de ZF mizează pe Banca Transilvania, BRD, Petrom, Romgaz, dar şi pe SIF-uri

Autor: Liviu Popescu 18.01.2020

În 2019, cele mai performante acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti au fost Nuclearelectrica (90,2%), Petrom (58,5%) şi BRD Soc Gen (53,3%).

„Care ar putea fi acţiu­nile câştigătoare în anul 2020 şi de ce?“ este întrebarea pe care ZF a trimis-o mai multor analişti de la Bursa românească, iar răspunsurile primite de la aceştia au câţiva numitori comuni precum Banca Transilvania, BRD, Petrom şi Romgaz, emitenţi care ar putea livra randamente atractive pornind de la rezultatele de la T3/2019.

Pe lista unui analist se găsesc şi SIF-urile în contextul în care în anul 2020 cel mai disputat prag de deţinere de la o societate din România, 5% dintr-o SIF, va dispărea după ce această decizie a fost promulgată de preşedintele Iohannis, ceea ce va oferi posibilitatea diversificării acţionariatului.

Dar investitorii trebuie să ia în calcul faptul că anul 2020 este unul electoral, în care promisiunile politice se vor poziţiona pe primul loc în agenda publică, la care se adaugă şi riscurile economice locale care vor însoţi dinamicile bursiere. Aceste riscuri sunt cele cu privire la deficitul bugetar în creştere, dar şi cele cu privire la decelerarea creşterii economice, care împreună cu alegerile parlamentare constituie o conjunctură mai puţin favorabilă pentru finanţele pu­blice. Iar pe baza acestor consi­derente, statul român va cere din nou dividende suplimentare, intenţie confirmată şi de premierul Orban pentru ZF.

„În absenţa unor măsuri tangibile de ameliorare a situa­ţiei, ne aşteptăm ca Guvernul să menţină politica de distribuire masivă a dividendelor la compa-niile la care este acţionar majo-ritar, printre care se regăseşte şi producătorul local de gaze Romgaz“, au transmis analiştii de la BT Capital Partners, una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj din România.

În privinţa gazelor naturale, pre­ţurile din România se estimează să rămână ridicate în prima jumătate a anului, peste nivelul din regiune din cauza distorsiunilor pieţei locale şi a lipsei capacităţilor de interconectare cu ţările vecine.

„Mai mult, calendarul de libe­ralizare a pieţei energetice precizează că plafonul de preţ de 68 lei/MWh impus prin OUG 114 producătorilor interni de gaze va fi eliminat începând cu 01 iulie 2020. Astfel, liberalizarea ar putea conduce la o îmbunătăţire a performanţei companiei Romgaz, consi­derând evoluţia preţurilor gazelor naturale menţionată anterior.“

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz, com-panie controlată de statul ro­mân, şi-a remunerat in­vestitorii cu un randament de 48% cu tot cu dividende în anul 2019, pe locul patru în clasamentul celor mai performante acţiuni ale indi­celui principal BET. Podiumul a fost ocupat de Nuclearelectrica (90%), Petrom (58,5%) şi BRD (53,3%). „O altă companie care după părerea noastră reprezintă un subiect de interes în următorul an pentru investitori este OMV Petrom“, notează analiştii de la BT Capital Partners. Deşi, spre deosebire de companiile de stat, Petrom nu este obligată prin lege să distribuie profitul sub formă de dividende, compania şi-a asumat o politică de dividende progresivă, care potrivit unor calcule ale ZF ar putea fi în jur de 6-7%. „Printre investiţiile companiei se regăseşte şi exploatarea în perimetrul Neptun Deep care re­prezintă o oportunitate funda­mentală de creştere, în condiţiile în care conducerea a reiterat interesul mani­festat faţă de această investiţie.“

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj din România, consideră că întrucât în 2019 bursa românească nu a avut nicio listare importantă, atenţia investitorilor se va orienta către către sectoarele energetic şi bănci. „Acestea au oferit la T3 date financiare care ne conduc la ideea că randamentele la dividend vor fi şi anul acesta atractive“. Ambele bănci – Banca Transilvania şi BRD, au raportat venituri în creştere la nouă luni din 2019 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, de 3,5%, respectiv 7%, dar şi rezultate nete mai mari, 26% şi 7%. Şi marile companii din energie au fost pe plus, cu cel mai ridicat ritm de creştere al veniturilor fiind întâlnit la Nuclearelectrica (15%), care are de asemenea şi cea mai ridicată profitabilitate (29,6%).

Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction, spune că anul 2020 este unul dificil pentru a face estimări, ţinând cont de perioada electorală şi de unele riscuri economice, dar sunt câteva sectoare care ar putea oferi satisfacţie investitorilor.

„În primul rând sectorul bancar pare bine plasat pentru un nou an profitabil. Diferenţialul dintre dobânzile active şi cele pasive se va menţine unul bun, în condiţiile unei economii încă departe de echilibru dar care se menţine într-o zonă de creştere economică semnificativă“. Iar aici şi eliminarea taxei pe activele bancare ar putea funcţiona şi ea în sensul menţinerii unei profitabilităţi ridicate.

„Un alt vector de creştere în 2020 l-ar putea reprezenta startarea proiectului de extragere a gazului natural din Marea Neagră. Acţiuni precum OMV Petrom şi Transgaz ar putea avea de câştigat, într-o primă fază, la nivelul percepţiei investitorilor faţă de perspectivele acestora pe termen mediu şi lung“, spune Alin Brendea.

Pe de altă parte, şi SIF-urile s-ar putea poziţiona în clasamentul celor mai performante acţiuni de la bursă în contextul rezultatelor peste aşteptări la nouă luni din 2019 şi pe fondul eliminării pragului de deţinere, ceea ce în mod teoretic ar trebui să aibă un impact pozitiv şi pe fondul posibilitatăţii de diversificare acţionariatului.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, spune că SIF-urile au potenţial de creştere pe fondul rezultatelor la nouă luni şi în contextul eliminării pragului de deţinere de 5%. „Tot aici putem reaminti şi de Fondul Proprietatea care a raportat un câştig de peste 100% în primele 9 luni ale acestui an, faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, iar estimările pentru dividendele acordate plasează societatea pe primul loc în topul randamentelor la dividendele pentru anul viitor“.

 

Marcel Murgoci, Estinvest: Având în vedere faptul că în 2019 nu a existat o listare importantă în sectorul acţiunilor, consider că atenţia investitorilor va fi îndreptată, în continuare,  către sectoarele energetic şi bănci. Acestea au oferit la T3 date financiare care ne conduc la ideea că randamentele la dividend vor fi şi anul acesta atractive.

 

Alin Brendea, Prime Transaction: Eliminarea taxei pe activele bancare va funcţiona şi ea în sensul menţinerii unei profitabilităţi ridicate. Ca atare, acţiunile bancare din BET, precum Banca Transilvania sau BRD, ar putea fi printre cele câştigătoare în 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ragoş Mesaroş, Goldring: Vedem un potenţial de creştere pentru acţiunile din indicele BET-Fi datorită faptului că toate cele cinci SIF-uri au raportat rezultate mult peste aşteptări în primele 9 luni la care se adaugă eliminarea pragului de deţinere, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra evoluţiei preţurilor acestor acţiuni.