Carlos Ghosn dă în judecată Renault: Fostul director executiv, care a evadat spectaculos din Japonia, vrea să i se înapoieze acţiuni în valoare 15 milioane de euro şi doreşte o pensie anuală suplimentară de 750.000 de euro

Autor: Eduard Ivanovici 14.01.2020

Carlos Ghosn, fostul director executiv al Renault care a fugit din Japonia în timp ce se afla într-un proces legat de o serie de abateri financiare, vrea să ducă producătorul de automobile în instanţă pe baza unor beneficii de pensionare neplătite, timp în care îşi va plănui următoarele mişcări legale pentru a putea să revendice acţiuni în valoare de 15 milioane de euro, potrivit France24.

Ghosn a depus o plângere la un tribunal din suburbiile Parisului, mai exact în Boulogne-Billancourt, unde se află sediul Renault, conform unor surse aproapiate de Ghosn şi confirmate de Le Figaro. Ambele părţi au declarat că audierea va avea loc la finalul lunii februarie, fără a oferi o dată precisă.

Acuzaţiile se concentrează în jurul sumei de 250.000 de euro pe care Ghosn ar fi trebuit să o primească după ce şi-a dat demisia din companie la sfârşiul lunii ianuarie 2019, perioadă în care se afla într-o închisoare din Japonia.

Ghosn, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat în Tokyo în noiembrie 2018 pe baza unor acuzaţii de abateri financiare, perioadă în care era preşedintele companiei japoneze Nissan. Una dintre acuzaţii implica faptul că Ghosn a deturnat banii de la compania pe care a condus-o pentru propriul câştig.

Echipa lui Ghosn continuă să argumenteze faptul că fostul preşedinte şi-a dat demisia din simplul motiv că nu mai putea conduce compania din spatele gratiilor.

Surse apropiate de Ghosn au adăugat că acesta vrea să obţină prin instanţă o pensie anuală suplimentară de aproximativ 775.000 de euro, dar şi 380.000 de acţiuni acordate în urma atingerii target-urilor de performanţă propuse. Acţiunile sunt în prezent evaluate la 15,5 milioane de euro.