Ce planuri au pentru 2020 ministrul sănătăţii şi şefa Casei de Asigurări de Sănătate, cei doi oameni din Sibiu care conduc sistemul de sănătate din România, de peste 52 mld. lei/an

Autor: Georgiana Mihalache 15.01.2020
Sistemul public de sănătate este în acest început de an sub mare presiune. Pacienţii aşteaptă mai multe fonduri pentru analize şi investigaţii medicale, producătorii de medicamente vor eliminarea taxei clawback şi operatorii privaţi aşteaptă normele pentru coplata la privat, prin care se încearcă demonopolizarea sumelor alocate la stat versus la privat.

Pentru prima dată, proiectele par să fie integrate, iar reprezentanţii autorităţilor încep să facă paşi spre lista de obiective dezbătute şi de mediul privat.

Oamenii care au pe mână un buget total de 52 miliarde de lei în 2020 - banii cumulaţi din bugetul Ministerului Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - sunt Victor Costache, ministrul sănătăţii, şi Adela Cojan, preşedinta Casei. De profesie medici, cei doi şefi ai sistemului sanitar vin din acelaşi oraş - Sibiu, şi au lucrat timp de şase ani în acelaşi spital privat, Polisano, cumpărat ulterior de MedLife.

Printre primele măsuri luate de minsitrul sănătăţii a fost o ordonanţă de urgenţă prin care rezidenţii să poată face perioada de studii de rezidenţiat şi în spitale private, unul dintre lucrurile de care se plângeau anterior operatorii privaţi.

Furnizorii privaţi mai aşteaptă însă apariţia normelor pentru ca alte două legi să intre în vigoare, miza fiind uriaşă într-o piaţă de 7 miliarde de lei anual. Una dintre legile adoptate, pentru care nu există însă norme, se referă la posibilitatea jucătorilor din privat să opereze cazurile grave care nu pot fi operate în spitale de stat şi sunt trimise în străinătate.

O altă lege care aşteaptă de asemenea normele de aplicare este cea privind coplata pacientului, prin care jucătorii privaţi pot încasa legal de la pacient bani în plus pentru o investigaţie medicală. Astfel, operatorii privaţi pot încasa banii de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru o operaţie de apendicită, de exemplu, costul decontat fiind de 2.000 de lei, dar pot lua şi costuri suplimentare de la pacient pentru investigaţii postoperatorii, spitalizare, condiţii hoteliere. Legea ar veni în sprijinul pacienţilor, spun operatorii privaţi, pentru că ar scădea din preţul final decontarea de la stat, însă întrebările care au apărut în spaţiul public se referă la cine stabileşte preţul „corect“ la care se referă jucătorii privaţi pentru a realiza o operaţie.

O altă întrebare este şi dacă spitalele publice nu vor cere mai mulţi bani pentru o investigaţie sau o operaţie, invocând acelaşi preţ corect. 

Conform legii, este ilegal acum ca spitalele private să ia bani şi de la Casă, şi de la pacient pentru aceeaşi intervenţie chi­rurgicală. Totuşi, anchetele autorităţilor la spitalul Sanador, de exemplu, care a fost în centrul unei investigaţii într-un dosar penal, arată dimensiunile acestui fenomen.

Ceea ce nu este încă reglementat este cum poate fi garantat faptul că furnizorii privaţi de servicii medicale nu vor mări arbitrar costurile investigaţiilor.

Victor Costache este chirurg cardiovascular, cu specializare în Franţa, iar în 2013 s-a întors în România ca medic la spitalul preluat de MedLife în Sibiu (Polisano). Încă de la întoarcerea în ţară a lucrat în privat, fiind chirurg cardiovascular şi toracic la Polisano, dar deţinând şi funcţie de conducere, fiind director medical al Polisano. Din 2014 este conferenţiar universitar la Universitatea Lucian Blaga.

Adela Cojan vine tot din sistemul privat, fiind director executiv al spitalul privat Polisano, deţinut de MedLife, începând din 2012 până în 2019, când a fost numită în fruntea Casei. Anterior, Adela Cojan a condus Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu timp de şapte ani, în perioada 2005 - 2012, fără a fi afiliată politic.

Sănătatea nu reuşeşte nici în 2020 să treacă de 6% buget din Produsul Intern Brut, un prag critic propus de toţi actorii din sănătate, de la medici la manageri sau oficiali. În comparaţie cu media europeană, România se află la jumătatea alocărilor, media statelor UE fiind de 9%.

Adela Cojan, preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, gestionează cele 41 miliarde de lei pentru decontări în 2020