ZF Live. Sorin Petre, noul preşedinte al ANEVAR: Piaţa locală a serviciilor de evaluare este de peste 40 milioane de euro pe an, nu variază mult, 60-70% din evaluări fiind imobiliare

Autor: Miruna Diaconu 15.01.2020

Costul pentru a deveni evaluator autorizat este de 4.300 de lei şi procesul presupune urmarea unui stagiu după absolvirea facultăţii.



Piaţa din România a serviciilor de evaluare este estimată la peste 40 milioane de euro, spune Sorin Petre, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, precizând că această piaţă nu a variat mult în ultimii ani, dar activitatea cea mai frecventată de evaluatori este legată de instituţiile bancare şi anume evaluarea pentru garantarea împrumuturilor. La nivelul pieţei, cele mai multe evaluări sunt evaluările imobiliare, care reprezintă circa 70% din piaţă. „Piaţa serviciilor de evaluare o estimăm noi la circa 40 de milioane de euro, nu a variat mult în ultimii ani. Anual, sunt zeci de mii de evaluări, în numărul de evaluări includem şi evaluările mai mici legate de apartamente. Majoritatea evaluărilor sunt cele imobiliare, cam 60-70%“, spune Sorin Petre, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.