Un gigant agil: China se foloseşte de restul lumii pentru a se proteja de bombardamentul american cu tarife

Autor: Catalina Apostoiu 15.01.2020

Pe fondul accelerării tarifelor americane, exportatorii chinezi au găsit pieţe alternative, până la finalul anului trecut livrările către Asociaţia Ţărilor din Sud-Estul Asiei urcând cu aproape 13%, iar cele către Marea Britanie cu 10%.



China şi-a diversificat rapid pieţele de export pentru a contracara în forţă atacurile cu tarife lansate de preşedintele american Donald Trump, scrie Bloomberg.

Aceasta este principala tendinţă ce reiese din datele comerciale pe 2019 publicate de China în această săptămână. Potrivit acestora, exporturile către SUA au scăzut cu 12,5% chiar în condiţiile în care livrările totale au urcat cu 0,5%. Balanţa comercială redă o poveste similară, excedentul Chi­nei cu SUA reducându-se cu 8,5%, la aproape 296 mld. dolari chiar în contextul în care excedentul său total a crescut cu peste 20%, la aproximativ 422 mld. dolari.

Creşterea exporturilor chineze a încetinit totuşi la un minim pe trei ani în 2019, efectele tensiunilor comerciale cu SUA şi încetinirea economiei mondiale fiind resimţite din plin, potrivit Financial Times. Creşterea de 0,5% a fost cea mai redusă din 2016 şi s-a raportat la un avans de 9,9% cu un an în urmă. Importurile au scăzut cu 2,8% anul trecut.

Potrivit lui Zou Zhiwu, viceministru al administraţiei vamale chineze, comerţul bilateral dintre cele mai mari două economii ale lumii a dat semne de îmbunătăţire la sfârşitul anului trecut. Totuşi, Julian Evans-Pritchard, economist în cadrul Capital Economics, a avertizat însă că datele sunt mai puţin pozitive decât par şi că cererea internă rămâne scăzută.

Prima fază a acordului comercial cu SUA ar putea aduce doar o pauză temporară la nivelul tensiunilor comerciale în condiţiile în care există în continuare divergenţe majore privitoare la mai multe probleme. Astfel, apare întrebarea dacă China va putea contracara în continuare impactul tarifelor lui Trump în condiţiile în care nesiguranţa ameninţă să-i slăbească dominaţia la nivelul lanţurilor de aprovizionare, potrivit Bloomberg.

Pe fondul accelerării tarifelor americane, exportatorii chinezi nu au pierdut timpul şi au găsit pieţe alternative, până la finalul anului trecut livrările către Asociaţia Ţărilor din sud-estul Asiei urcând cu aproape 13%, iar cele către Marea Britanie cu 10%. Atât de eficientă a fost această strategie, încât cota Chinei în exporturile mondiale s-a menţinut neschimbată în primele trei trimestre.

Şi totuşi, exportatorii chinezi nu au ajuns la liman. Tarife rămân atât pe bunurile chineze, cât şi americane, iar chiar şi după semnarea acordului comercial SUA vor impune tarife cu 14,4% mai mari pe importurile chineze decât înaintea izbucnirii războiului comercial, potrivit JPMorgan.

Comerţul bilateral va rămâne probabil modest ani la rând, cu un risc semnificativ de decuplare, şi ar putea scădea cu până la 40%, arată Adam Slater, economist Oxford Economics.

Adevăratul impact asupra Chinei va avea legătură cu diversificarea viitoare a lanţurilor de aprovizionare, spune Pauline Loong, de la firma de cercetare Asia Analytica. „Recalibrarea lanţurilor de aprovizionare este de durată, astfel încât impactul pe termen mai lung asupra Chinei este mai serios decât ar putea părea în acest moment“.