Cifra de afaceri din industrie creşte, însă comenzile noi scad

Autor: Răzvan Botea 15.01.2020

Comenzile noi din industria prelucrătoare din România au scăzut în noiembrie 2019 cu un ritm anual de 1,1%. Cu toate acestea, de la începutul anului comenzile din industria prelucrătoare au crescut cu 4,4% faţă de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Economiştii de la Banca Transilvania notează faptul că evoluţia arată că industria prelucrătoare românească este încă în impasul cauzat de evoluţia principalilor parteneri comerciali ai României. Industria românească, care face 23% din PIB şi trei sferturi din exportul de bunuri, este puternic integrată în lanţurile industriale europene.

„Datele indică persistenţa unui climat dificil la nivelul industriei prelucrătoare, pe fondul evoluţiilor nefavorabile din zona euro (principalul partener economic) şi provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern“, scrie Andrei Rădulescu, economistul-şef al BT.

Datele publicate ieri de Statistică indică o oarecare contradicţie: cifra de afaceri din industrie creşte, în vreme ce comenzile noi scad. Explicaţia stă în faptul că această creştere a cifrei de afaceri (5% de la începutul anului an la an) este determinată mai mult de creşterea preţurilor produselor industriale, decât de comenzile noi. Creşterea preţurilor din industrie vine în cea mai mare parte din creşterea costurilor de producţie - preţul energiei şi costul forţei de muncă. Cifra de afaceri din industrie a crescut în noiembrie 2019 faţă de aceeaşi lună din 2018 cu 1,2%. Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 1,1% , în luna noiembrie 2019, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (-3,1%) şi în industria bunurilor de capital (-1,7%). Creşteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (Ă14,5%) şi industria bunurilor de uz curent (Ă4,3%), potrivit INS.

„Declinul comenzilor noi de bunuri de capital şi de bunuri intermediare cu dinamici an la an de 1,7%, respectiv 3,1% exprimă premise nefavorabile pentru evoluţia investiţiilor în ramura secundară a economiei pe termen scurt. Pe de altă parte, comenzile de bunuri de uz curent şi cele de bunuri de folosinţă îndelungată s-au majorat cu 4,3% an la an, respectiv 14,5% an la an în noiembrie, evoluţie determinată de climatul pozitiv din sfera consumului, susţinut de mixul relaxat, prociclic şi nesustenabil de politici economice“, mai notează economiştii BT. 

Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania: Previzionăm ameliorarea graduală a cliamatului din sfera industriei prelucrătoare în 2020, ca urmare a semnalelor de redinamizare din zona euro şi de rebalansare a mixului intern de politici economice