Comisia Europeană vrea un salariu minim universal în toată Uniunea Europeană

Autor: Mediafax 15.01.2020

Comisia Europeană va face primii paşi pentru un cadru comun de stabilire a salariilor minime în statele membre ale UE, ca parte a angajamentului preşedintelui Ursula von der Leyen de a opri exodul creierelor de la est la vest, relatează Guardian. 

Ţările nordice, cu salarii mari, inclusiv Danemarca şi Suedia, se opun ideii introducerii unui salariu minim la nivelul UE, măsură care va submina modelele lor de negociere colectivă.

Cu sprijinul sindicatelor, politicienii din ţările în care negocierile angajator-muncitor stabilesc ratele de salarizare vor contesta propunerea, motivând că măsura ar putea duce la scăderea salariilor. 

Ministrul danez pentru ocuparea forţei de muncă Peter Hummelgaard a declarat pentru Guardian căsusţine ideea acordării unor salarii mai mari pentru cei mai prost plătiţi europeni, dar că „mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv trebuie să respecte tradiţiile naţionale şi modelele care funcţionează bine“. „În Danemarca, salariile sunt negociate doar de sindicate şi de organizaţiile patronale - a fost aşa de mai bine de 100 de ani.“

Dintre cele 28 de state membre, numai Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia nu au un salariu minim legal.